Пловдив е в Топ 3 на “Файненшъл таймс” за бизнес дестинации

Пловдив се нареди на челните позиции в класациите за най-добри европейски градове и региони за правене на бизнес на „Файненшъл Таймс“. Градът попада в топ 3 в класацията на престижното бизнес издание за градове с най-добра стратегия за привличане на инвестиции 2022-2023г.

Бизнес анализаторите на изданието са сравнили 356 града, групирани по брой население в пет категории от големи до микро градове. Кандидатите са класирани въз основа на данни, събрани в няколко категории: икономически и демографски фактори; икономически потенциал; благоприятна среда за развитие на бизнеса; свързаност; човешки ресурс и качество на живот; ефективност на разходите и др. Важен фактор за сравнението на най-обещаващите инвестиционни дестинации в цяла Европа е и поканата устойчивост на неизбежните икономически последици от пандемията.

Пловдив е в топ 3 малки градове с най-добра стратегия за привличане на инвестиции като дели челната петица с Донкастър, Дери и Мидълзбро от Великобритания и Брага, Португалия.

Отличаването на Пловдив сред най-привлекателните градове за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) отразява бурното развитие на града като индустриален център на България и втора дестинация за IT и аутсорсинг. По последните данни на НСИ Пловдив е привлякал преки чуждестранни инвестиции на стойност близо 2 милиарда евро за пандемичната 2020г. През последните две години града отбеляза множество знакови инвестиции като например обявяването на нова производствена база на чешкия производител на медицинско оборудване BTL Industries за 10 000 000,00 евро; Нова фабрика за  висококачествени нитрилни медицински ръкавици за 5 000 000,00 евро на българската PPS Manufacturing; огромното постижение на Maxcom, които сключиха партньорство с австрийския гигант Pierer Group и обявиха инвестиция за над 30 000 000,00 евро и 1000 работни места в производство на електрически велосипеди и много други.

Специализираното печатно издание „fDi Intelligence“ достига до над 15000 абонирани корпоративни и трансгранични инвестиционни специалисти по целия свят, както и до хиляди потребители онлайн, което дава на Пловдив и региона изключителната възможност да се отличи като топ дестинация за бизнес инвестиции, подкрепена от издание с висок международен авторитет.

Подробна информация за класацията можете да намерите тук

За автора

Вашият коментар