Мартин Николов: Да лекувам душите на хората е признание за мен

Мартин Николов – лекар, музикант, пътешественик и участник в тазгодишното издание на Гласът на България. Обича еднакво музиката и медицината и успешно съчетава и двете. Казва, че има ли желание, то винаги ще има и начин. Изпълнението му на “Make it rain” влезе в глобалната класация на The Voice за месец септември. Ето какво сподели той за MediaCafe.

Кога откри любовта си към музиката и реши да се занимаваш с това? 

Страстта ми към музиката започна още от ранна възраст. Тогава с баща ми пътувахме често и в колата слушахме Pink Floyd, Deep Purple и друг класически рок. От тогава пеенето е неизменна част от ежедневието ми. На 16 години вече имах първата си китара, която баща ми ми купи след дълго убеждаване и мрънкане от моя страна. Научих се сам да свиря на нея и получих така чаканото бащино одобрение. Също така бях самоук вокалист до преди 3 години, когато се срещнах за първи път с вокалния ми педагог Мариета Жекова в Троян. 

Кога за първи път пя на сцена пред публика? 

По традиция в Езиковата гимназия в Ловеч всяка година се провежда музикален фестивал. Бях в 8 клас, когато се качих за първи път на сцената. Влюбих се в тръпката да съм на нея и да се раздавам за публиката.

Какво е чувството да си на сцената на Гласът на България? Там все пак ролите са обърнати и вече утвърдени български изпълнители играят ролята и на твои слушатели и на оценители. 

Чувството е неопиуемо. Когато се отварят големите врати си погълнат от неизвестността и адреналинът взима връх. След като започнеш да пееш се потапяш в музиката и желанието си да въздействаш на публиката и журито. Изключителна чест е за мен да ми се обърнат четирима признати професионалисти и да оценят труда и любовта ми към пеенето. 

Ако имаш възможност да направиш дует с който и да е световно известен музикант, кого би избрал и защо? 

Голяма част от феновете ми ме оприличиха на българския James Arthur. Всъщност от много години съм му фен и бих се радвал да имаме възможност да работим заедно. Той се доближава много до моето разностилово пеене и виждане за съвременната музика. Концепцията ми е да правя музика, която е “извън кутията“.

Вярваш ли, че музиката лекува? 

Музиката лекува душата, а душата лекува тялото.

Какво ти дава на теб музиката? 

Дава ми увереност и свобода, безкрайни възможности да изразя себе си и да изкарам скритите си емоции пред света.

Има ли нещо в живота ти, за което съжаляваш или което би променил? 

Не съжалявам за нищо, защото именно този път ме е направил това, което съм днес – лекар с любов към изкуството и музиката.

Къде виждаш себе си след 10 години? 

Виждам се като по-добра версия на себе си, по-усъвършенстван вокално и професионално. Животът е един и е кратък, затова искам и след 10 години да съм на сцена – да вдъхновявам хората чрез музиката ми да бъдат себе си и да преследват мечтите си. Да лекувам душите им е признание за мен.

Изпълнението на Мартин в Кастинга на тъмно за Гласът на България:

Автор: Надина Чолакова

За автора

Вашият коментар