MixMe: В новия си албум търсим петия елемент

Пловдивските музиканти Едит Унджиян и Георги Зайков – група MixMe, пуснаха първия сингъл от новия си албум, който е посветен на природните елементи. Той включва четири песни – една за земята, една за огъня, една за водата и една за вятъра.

Първата песен се казва „Земя“, която е записана в Швейцария по време на симпозиум на тема Изкуство и диалог. Видеоклипът напълно отговаря на лирическата сюжетна линия и е заснет от режисьора Жоро Ставрев, който снима и предишни самостоятелни песни на двамата артисти.

Разговаряме с Едит Унджиян, която ни разказва повече за спецификата на музикалния проект.

Едит, разкажи ни първо малко повече за албума „Елемент“.

Идеята е базирана на Земните Елементи. Състои се от четири песни, които представят всеки един от тях. Още в началото имахме желание да направим поредица от клипове, които да претворят мелодиите в кадри. Вече всичко това е реалност и се случва активно. С радост можем да заявим, че в предстоящите четири месеца, на всяко пето число, ще ви споделяме по един музикален Земен Елемент.

А конкретно за песента „Земя“?

Интересното е, че в тази песен има много първи неща. Може би и затова избрахме да започнем с нея. За първи път правим песен в неравноделен размер, който както знаеш е характерен за нашия фолклор, но в „Земя” е представен по малко по – различен начин. Звученето е модерно и същевременно носи духа на Българското! Има особена магия в неравноделния размер и определено не те оставя безучастен. Текстът също е ново начинание за мен. Свикнала съм да пиша на английски, за разлика от Георги, който е абсолютен факир в подбора на думи. Та тук, за първи път се отпуснах да пиша на български език и направо се влюбих! Мисля, че връщане назад няма.

Кои са професионалистите, помогнали ви за създаването на целия проект и на видеоклипа към „Земя“?

Нека да започна с видеото, защото тук музика и кадри са абсолютно симбиотично свързани. Търсехме точно този ефект – на обединеност и хомогенност. Мелодия, ритъм, текст, видео, всичко е цялостно. В по – общ план, това също е и идеята на поредицата. Видеата преливат от едно в друго и никога нищо не приключва. Много сме щастливи, че познаваме един от най – талантливите млади режисьори и наш много скъп приятел – Жоро Ставрев! Това е човекът, който говори с изображения и вижда музиката по особено красив начин. Благодарим му от все сърце, че е част от нашето приключение!

Благодарим също така и на Николета Дойчева, която неотлъчно е до нас във всеки един миг, на Мелани Паракосова, която засне чудни снимки зад кадър, на Никола Николов, който ни запечата от птичи поглед, на момичетата със златни ръце от MM Dresses – Маринела Кирова и Мария Дуруданова, които с огромна любов ми предоставиха късата съвършена рокля, с която се чувствах като същинска горска фея! Разбира се, всичко това нямаше да е възможно без помощта на Национален Фонд Култура, проектът ни е част от програмата „Творчески Инициативи”.

Разкажи ни някоя интересна случка по време на снимачния процес.

Колко време имаме? (смее се) Екипът ни е много сърцат и забавлението никога не стихва. Докато се катерихме по един от върховете, се разминахме с двама туристи – момче и момиче, очевидно двойка. Аз ги поздравих с усмивка, а Георги веднага се пошегува, че флиртувам. В този миг Николета се обърна към него и мигновено го скастри със заключението: „По кодекса на гората е прието хората да се поздравяват, без да се познават!” Може да си представите какъв смях настана! И така, съвсем неусетно бе създаден нов лаф „Кодексът на Гората”, който може да послужи и за вдъхновение на следващия ни албум, кой знае?

Коя е най-хубавата земя? Нашата или чуждата?

Цялата Земя е хубава!

Неведнъж сме говорили, че симбиозата между теб и Георги Зайков е много силна. Напасвате се като гласове, виждания за музиката и характери.

Благословена съм да имам човек като Георги до себе си! Ние освен сценични партньори, сме и изключително близки приятели. Прекарваме времето си един с друг, споделяме всичко и най – вече се учим на много неща заедно. Мисля, че оттам идва останалото. Музиката е израз на нашите взаимоотношения.

Вече имате ли идеи за бъдещи проекти? Нещо, което се е прокрадвало между творческите разговори?

Посоката е ясна, дори вече имаме демо на първия сингъл и идеи за сценария на видеата към втория ни албум. Пътешествието е безкрайно. 

Вашият коментар