Музикалното училище в Пловдив на 900 хиляди от 21 век

Близо година след последната ни среща с Нели Попова-Коева, директор на Музикалното училище в Пловдив, отново разговаряме за случващото се в едно от културните средища на града и проблемите, които стоят пред него за разрешаване. Поводът да я потърсим беше дългоочакваното разширяване на НУМТИ „Добрин Петков“, което трябваше да стартира това лято.

Г-жо Коева, в началото на септември миналата година у вас цареше оптимизъм, че през предстоящата учебна 2021 година възпитаниците и преподавателите в НУМТИ „Добрин Петков“ ще могат да се радват на нова придобивка, а именно на изграден и оборудван нов четвърти етаж. Повече от видно е, че такъв липсва. Какви са причините и защо нищо от планираното не се е случило?

Действително се надявахме да започнем новата учебна година при много различни условия и обстановка, но е факт, че това вече е невъзможно да се случи. Вие си спомняте, че при предишния ни разговор коментирахме това, че проектът беше минал съгласуване през НИНКН и очаквахме разрешението за строеж, което беше подадено в район „Централен“. След това трябваше да чакаме да бъдем одобрени за финансиране.

През месец януари получихме строителното разрешение от Община Пловдив, а проектът ни беше харесан и одобрен от тогавашния главен архитект на район „Централен“ Петър Петров, който вече е директор на НИНКН. Единствената му препоръка към нас беше, че не бива да сменяме керемидите на покрива с други материали, тъй като постройката е част от групов ансамбъл, с което ние, разбира се, се съобразихме.

Така стигнахме до следващия етап, в който трябваше да ни се осигури финансиране, но такова и до този момент няма.

Какви са причините за това? Мудна администрация, липса на средства или промяна в приоритетите на ведомствата, от които зависи отпускането на парите?

Министерството на културата има квоти за два вида дейности от този тип: за ново строителство и за реконструкция и ремонти. Квотите са общо 6, разпределени от по 3 за всяка една дейност. Нашето училище попада в обхвата на втория вид, но на този етап няма никаква яснота защо се бави процесът. Попитахме в самото министерство, от което получихме отговор, че и те самите не знаят.

Неофициално до нас достигна информация, че квотите са „изядени“, като финансите са пренасочени към училища в страната, които са с IT-профил, което явно е приоритет за държавата. В това, разбира се, няма нищо лошо, но аз не мисля, че трябва да се случва за сметка на културните образователни институции. Средства има и аз ще продължа да се боря проектът ни да получи своето финансиране.

Каква е окончателната сума, която е необходима, за да може Музикалното училище в Пловдив да започне да функционира нормално?

Нашият проект е изцяло остойностен на 900 хиляди лева, като в тази сума е включено и оборудването на новите стаи. Самият строеж е в рамките на около 700 хиляди, а останалата част от парите е предвидена за закупуването на нови пиана, рояли, маси, столове, интерактивни дъски и т.н. пособия, с които изградените класни стаи да бъдат обезпечени.

Искате да кажете, че вече втора година няма кой да отпусне тази комична за предназначението си сума, за да имате условия за работа?

На фона на милионите, които се раздават за какво ли не, тази сума наистина е смешна, имайки предвид колко много проблеми биха намерили своето разрешение. Вие знаете, че надграждането на четвъртия етаж, а той на практика дори не е нов етаж, а повдигане на съществуващото таванско помещение, е единствената възможност за разширяване на Музикалното училище.

С реализирането на този проект на практика бихме увеличили бройката на учениците, които искат да се занимават с музикално изкуство, а е факт, че напливът през последните години е огромен. На този етап ние не можем да реагираме на исканията на родителите децата им да учат при нас, тъй като просто нямаме физическата възможност да ги приютим.

Отделно от това с реализирането на модерна балетна зала, музикално студио, компютърна зала и прилежащите им помещения ще дадем възможността на нашите ученици да се обучават в съвременни и адекватни за профила на училището условия.

Всичко това е чудесно, но е факт, че септември идва и дори да се случи чудо, едва ли ще е възможно посред зима да се правят ремонти на покрива. Какво очаквате и на какво се надявате?

Самият строеж би могъл да се реализира за не повече от два месеца, както ме увери в разговор архитектът, но явно ще чакаме квотата за 2022 година. Силно се надявам и вярвам, че проблемът ни няма да се възприеме като егоизъм, а като реална потребност на една културна институция, каквато без съмнение е НУМТИ „Добрин Петков“, да има материална база, осигуряваща адекватни условия за по-доброто обучение и развитие на талантите, избрали културното поприще за свой житейски път.

За автора

Коментари (2)

  1. Предлагам малко да си отделят от частните уроци и да си оправят каквото им има долните утайки

    Отговор

Вашият коментар