Христо Проданов, БСП: България е лидер по брой починали от Covid-19 и лидер по най-малък дял на ваксинации в Европейския съюз

„България е лидер по брой починали от Covid-19 и лидер по най-малък дял на  ваксинации в Европейския съюз. Като цяло, лидерството на България се изразява в провала на това правителство“, заяви в предаването „Пресечни точки“ по Нова водачът на листата на „БСП за България“ в 23-МИР Христо Проданов.

„Здравните и икономическите мерки бяха или твърде закъснели, или твърде неадекватни в посоката, в която трябваше да бъдат използвани. Мерките, които предприе правителството за подпомагане на икономиката, бяха изцяло подчинени на корпоративни интереси, а не бяха подпомогнати хората и малките и средните фирми. „Помощта“ на правителството за хората и бизнеса е най-ниският процент спрямо БВП в Европа“, поясни Проданов. 

По темата за чуждестранните инвестиции, социалистът се обърна към икономическия министър Лъчезар Борисов: „Говорите много за чуждестранните инвестиции, но годината преди да бъдем приети в ЕС в България са направени 12 млрд. лв. чуждестранни инвестиции – няколко пъти повече от миналата година. Вие ни върнахте в първи клас.“

„За БСП основният проблем със земеделието е неговата разпокъсаност и неравномерното разпределение на субсидиите.  В момента 100 фамилии, т.нар. „зърнари“,  получават големия пай от европейското финансиране. За сметка на тях, хиляди малки ферми и стопанства, произвеждащи плодове и зеленчуци, не получават нищо. Поради това те са неконкурентноспособни“, коментира Христо Проданов.

По неговите думи около 70% от плодовете и зеленчуците в България са внос, което е недопустимо, при положение че е имало години, в които България е изхранвала няколко нации като България по численост. 

„Трябва нов начин на разпределение на земеделските субсидии, така че малките български производители и стопанства да бъдат конкурентни на тяхните европейски колеги. Другото, с което държавата може да помогне – създаване на фонд за създаване на земеделски предприятия, които да преработват и събират продукцията на по-малките производители. Така че те, като съберат по-голямата част от продукцията, да станат по-конкурентноспособни на пазара, тяхната работа да има по-голяма добавена стойност и да задоволява потребностите да по-голяма част от българското население“, посочи Проданов.

Кандидатът за народен представител от левицата бе категоричен, че държавата е голям длъжник на туризма,  защото не е направила достатъчно да му помогне. 

„Имаше няколко мерки, които правителството предложи в помощ на бранша, които в голямата си част  неизпълнени. Имаше едни 3 млн. лв. за екскурзоводите, които до ден-днешен не са изплатени на хората. От мярката в помощ на туроператорите – 51 млн. лв. обещани, от които от август миналата година досега са изплатени едва 40%. Средствата за ваучерите, приети в Закона за извънредното положение в помощ на туризма – по 250 лв. на човек на първа линия, са напълно неусвоени“, обясни Христо Проданов. 

Проданов посочи и какво БСП ще промени в управлението на туризма, когато дойде на власт: „Държавата трябва много сериозно трябва да се заеме с туристическия сектор. Най-ниският бюджет  в държавата е на Министерството на туризма, което не съответства на най-големия дял от БВП, който сектора генерира. Защо човек предприема едно туристическо пътуване – да види пещера, да отиде на море, да посети музей – всичко това е публична държавна собственост. За да очаква държавата туристи, които да спят в хотелите, да генерират обороти и да плащат данъци, тя трябва да поддържа своята собственост. В момента държавата е вдигнала ръце от всичко и затова са провалите в този сектор“.

За автора

Вашият коментар