Автошествие и 10 нови офиса на „Има такъв народ“ в Родопите

На 20. и 21.02.21г. (събота и неделя) в родопските общини – Смолян, Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем и Чепеларе – официално отвориха врати цели десет офиса, които са първите в област Смолян и в Западните Родопи.

Емблематичното събитие през уикенда беше съпроводено от мащабно автошествие под надслов – „Смели и свободни“.

Тъй като в планинските райони времето е променливо – организаторите, гостите и въобще – участниците, минаха през изпитанието на капризното време, а именно – сняг, дъжд, слънце, мъгла и вятър, които символично илюстрираха трудностите, през които минава обществото ни по пътя към демократичните идеали.

Въпреки метеорологичните несгоди обаче, настроението беше на ниво през цялото време. Освен светлата кауза на „Има такъв народ“ – Да се сложи ред в държавата – за всеобщото въодушевление спомогна и мобилното музикално оформление, което заедно с автошествието обиколи всичките 10 общини. Като през двата дни бяха пускани много патриотични песни, сред които разбира се, и полулярните аранжименти на Слави и Ку-ку бенд.

Друго което вдигаше настроението във всички общини, бяха живите изпълнения на каба гайда и емблематични родопски народни песни.

Под техен съпровод всеки местен координатор ритуално поставяше флага на „ИТН“ пред офиса, до тържествената арка от балони с цветовете на българското знаме.

Навсякъде хората бяха дарявани с различни дребни изненади специфични за Родопите, като мурсалски чай, мед и др. За всеки офис имаше празнични погачи, които се разчупваха.

Най-хубавото от всичко обаче, беше, че хората не криеха вълнението си и сякаш напълно си върнаха вярата, че не са сами. Много от присъстващите дружно и от сърце викаха емоционални фрази за нуждата от промяна в България.

Полицията навсякъде съдействаше за нормално провеждане на събитието.
Логистиката на организаторите определено беше на ниво, като времевите разминавания бяха в порядъка на 10-20 минути. Тоест придвижванията по трасето почти съвпадаха с обявения график:

Събота (20.02.2021г.):

1. 10:00ч. – 11:00ч. – Доспат;

2. 11:30ч. – 12:30ч. – Борино;

3. 13:00ч. – 14:00ч. – Девин;

4. 16:00ч. – 17:00ч. – Чепеларе;

5. 18:00ч. – 20:00ч. – Смолян;

Неделя (21.02.2021г.):

6. 10:00ч. – 11:00ч. – Рудозем;

7. 11:30ч. – 12:00ч. – Мадан;

8. 13:00ч. – 14:00ч. – Златоград;

9. 16:00ч. – 17:00ч. – Неделино;

10. 18:00ч. – 19:00ч. – Баните.

На събитието присъстваха много членове, съмишленици и симпатизанти, както от област Смолян, така и други области, сред които най-вече от Пловдив, София, Хасково и Благоевград.

Официални гости на мащабното събитие бяха зам.-председателят на „ИТН“ – Тошко Йорданов и колегите му (членове на Изпълнителния съвет на „ИТН“, ТВ водещи и сценаристи) – Александър Вълчев, Филип Станев и Драгомир Петров, както и журналиста от „ТВ 7/8“ – Станислав Балабанов.

Домакин беше координаторът на „ИТН“ за област Смолян – Асен Кехайов.
Заедно със съответните общински координатори от областта – Евгени Семерджиев (Смолян), Васил Крушаров (Борино), Джамал Чавдарлъ (Борино), Митко Чолаков (Девин), Александър Федев (Доспат), Йордан Фотев (Златоград), Соня Коджебашева (Мадан), Слави Вълчев (Неделино), Денис Чаушев (Рудозем), Красимир Манев (Рудозем) и Иван Ихтяров (Чепеларе).

Погледнато цялостно събитието наистина беше впечатляващо. За 2-та дни и 10-те дестинации, в автошествието сумарно се включиха над 60 автомобила. А малките тържества пред офисите общо уважиха над 500 човека, като най-големият брой хора на едно място беше близо 200.

При такава масовост нямаше как да не се увеличи и интереса за членство в ПП „ИТН“, както и за застъпници на предстоящите парламентарни избори. И наистина – много хора подаваха заявленията си през този емоционален уикенд.
В дните около събитието бяха получени и над 200 заявки за членство във фейсбук групата – „СМОЛЯН – ПП “Има Такъв Народ” – Официална група“.

Във всички общини изказвания направиха Тошко Йорданов и Асен Кехайов. Сред акцентите, на посланията им към хората, бяха, че е „важно да се гласува, за да се намали купения вот“. Че „хората не трябва да ги е страх“. Че „нещата могат да се променят, ако народът го пожелае.“ И още: „Ако някой трябва да се страхува оттук-нататък, това са тези, които безчинстваха през годините на Българския преход, а не тези, които търпяха! Защото ролите ще се сменят…“.

Тошко Йорданов не забравяше да припомни, че поводът за тези тържествени откривания на офиси и събирания на съмишленици – и тук, и в другите области е, че трябва всички заедно да свършат належащата работа. „От това какво свършим за тоя един месец, зависи дали след това ще живеем по-достойно и по-свободно!“
По време на този уикенд зам.-председателят на „ИТН“ често и не без основание допълваше, че духът на родопчани е легендарен.


На няколко от откриванията Асен Кехайов енергично питаше хората: „Има ли смели и свободни българи тук?“ На което получаваше всеобщи утвърдителни отговори.
Областният координатор нееднократно изрази надежда, че се надява целите и идеите на Апостола на свободата (чиято памет се отбеляза на 19 февруари) да не са забравени. „Сигурен съм, че днес също има хора готови да пожертват каквото е необходимо, за да постигнем желаното от всички достойни българи, а именно – една по-добра България!“

Александър Вълчев (който е родом от Родопите) също направи няколко изказвания, като посочи, че „ИТН“ не е стандартна партия, а едно движение, една платформа, благодарение на която – всички заедно могат да тръгнат напред. „Така ще можем да вземем живота си в свои ръце. Надявам се на 4-ти април много хора да излезем да гласуваме и да извоюваме промяната.“ Той припомни също, че Родопите са дали много войводи на България и техният борчески дух ще ни трябва и днес.

В няколко от общините, по време на речите си, организаторите стояха на дъжда, но важното бе, че повечето от симпатизантите и съмишлениците успяха да се скрият под стрехите на близките сгради, откъдето слушаха изказванията. Особено екстремно беше в Смолян и Чепеларе, където имаше леден дъжд при температури от 1-2 градуса. Автошествието пък бе съпроводено от сняг при преминаването си през Рожен.

Новите офиси в област Смолян ще приемат основно в делничните дни, всеки със своя програма и с гъвкаво работно време, спрямо нуждите на местните жители. Телефоните на координаторите ще бъдат изложени на видно място, за да могат да бъдат откривани по всяко време и да отреагирват веднага в случай на нужда.

Точните адреси са:

Смолян – бул. “България“, срещу входа на 1 СОУ;

Баните – ул. „Дичо Петров“ 28 (зад ученически пансион западна

фасада);

Борино – ул. Христо Ботев 1;

Девин – начало на пешеходна улица (под общинска администрация);

Доспат – ул. Тракия 7;

Златоград – ул. „България“ (срещу паркинга на пазара);

Мадан – ул. „Обединение“ 18 (Търговски център);

Неделино – кафе Центъра (пешеходна улица);

Рудозем – в сградата на бившето Рудоуправление;

Чепеларе – площад „Олимпийски“.

За автора

Вашият коментар