Програмата на ГЕРБ: 1,6 млн. българи ще бъдат обучени на дигитални умения

Обучението по дигитални умения е сред акцентите в програмата на ГЕРБ „България следващо поколение“, в която образованието остава основен национален приоритет. 1,6 млн. души ще бъдат обхванати в този процес, поясниха по време на индивидуални срещи с великотърновци кандидатите от ГЕРБ-СДС проф. д-р Любомира Попова и Никифор Тодоров.

„Промените на пазара на труда ще изискват учениците, работещите и възрастните хора да имат добра грамотност в сферата на дигиталните услуги, финансите, медиите и масовите комуникации. Затова предвиждаме още по-силно развитие на професионалното образование чрез модернизация на инфраструктурата, техническото оборудване в училищата. Началото вече е дадено и във все повече училища се изграждат STEM кабинети за обучение по математика, информатика, природни науки“, коментираха проф. д-р Попова и Никифор Тодоров.

Ще бъде създадена и платформа за прогноза и анализ на бъдещите професии. Тя ще позволи точно прецизиране на кадрите и професиите, от които икономиката ще има нужда, а това ще оптимизира значително обученията за допълнителна квалификация или преквалификация.

Проф. д-р Любомира Попова се ангажира и с насърчаване на образователната интеграция на децата от уязвими групи. Сред основните задачи е подкрепата от образователната система да бъде по-тясно обвързана с подкрепата от останалите институции в единна политика. Затова се предвижда създаване на нормативна база и институционална уредба за единна политика за ранно детско развитие, освобождаване от такси всички деца в предучилищна възраст, както и преодоляване на недостига на места в предучилищна възраст чрез изграждане на 60 нови детски градини с яслени групи и дострояване на още 100.

В разговорихте участваха също председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, както и общинските съветници д-р Даниела Андреева и Деян Хаджийски.

Индивидуалните срещи на кандидатите за народни представители с великотърновци продължават до 2 април включително и се провеждат в приемната на водача на листата на ГЕРБ-СДС за 4 МИР на ул. „Васил Левски“ 21 в старопрестолния град.

За автора

Вашият коментар