20-дневно предизвикателство с непознат

Ново мобилно приложение ще ни позволява напълно анонимно да нахлуем в живота на непознат човек и да следим всяка негова стъпка и действие. Вие може би си мислите, че и сега правите нещо подобно с помощта на facebook, но се оказва, че това е нищо. Тук става дума за достъп до много повече интимна информация. Дали това е твъртде голяма крачка извън определени граници на личното пространство. Може би да.

Автори на апликацията са изследователската група Playful Systems към MIT Media Lab.Те са амбицирани да произведат софтуер, който ще даде нагледна илюстрация за живота на непознатия – неговите навици и ежедневни действия, били те свързани с храна, работа, спорт, хоби или друг аспект от битието му.

Приложението  20 day stranger има за цел да даде на хората свежа и различна перспектива към живота и да повиши съчувствието и разбирането между напълно непознати, които не са се срещали никога и по всяка вероятност няма и да го направят.

Програмата е базирана на идеята за осъществяване на своеобразно партньорство с друг човек. Всеки ден тя опосредства обмена на информация в реално време между двамата непознати "партньори" – не толкова тяхната траектория на движение, колкото обстановката, в която се осъществява то.

Какво точно прави приложението?

То ви държи в пълно течение със случващото се с вашия непознат. Това става с помощта на услуги като Foursquare и Google Maps, които позволяват изтеглянето на свързани с конкретните местоположения изображения. Ако седнете в определено заведение, задачата на 20 day stranger ще бъде да издири снимка от въпросното място и да я изпрати на вашия партньор.

За да си го представите визуално вижте видеото!

За автора

Вашият коментар