35 години по-късно: Възстановяват обичая „На жътва”

Времената, в които живеем, са сложни, напрегнати и като че ли негативното е взело огромен превес над позитивизма и вярата в бъдещето. Не така мислят обаче хората в Народно читалище „Светлина-1929г.“ в село Труд. Благодарение на амбицията си да върне забравените местни обичаи, екипът на читалището кандидатства и печели проект по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство“ на Национален фонд „Култура“, с който 35 години по-късно ще бъде възстановен обичаят „На жътва“.  

Какво е да черпиш „С пълни шепи от извора“, защо е важно да не забравяме миналото си и неговите традиции и обичаи, разговаряме с „виновниците“ за това – Ивана Икономова-Иванова – председател, Калинка Русалова – настоятел и ръководител на проекта, Светла Божилова – библиотекар и координатор по проекта и Димитричка Шопова – секретар и диригент – ръководител на хор по проекта.

Защо е важно да се борим за традициите си?

Важно е да познаваме традициите, за да съхраним онова, което са завещали предците ни. Това е нашето национално богатство. Читалището в село Труд е създадено през 1929 година. Будни и родолюбиви българи от селото са докарвали с каруци камъните за основите на читалището чак от река Чая.

Градили са го с любов , за да го завещаят на поколенията. Първата задача на организаторите е била създаването на библиотека, в която да се съхрани книжовното ни наследство. Тези места са просвещавали, просвещават и днес.

Такова е и читалището в село Труд, съхранило традициите си във фолклорното, танцовото и песенно изкуство. Към днешна дата читалището  ни се е утвърдило като духовен център на общността и радетел за възраждане и предаване на традициите и е важно да се борим за тях.

По този начин в днешния глобален свят утвърждаваме нашата самобитност и култура.

35 години по-късно решавате да възродите обичая „На жътва“. Как гледат на тази инициатива хората в Труд?

Този проект е създаден в памет на  един от първите будители в село Труд:

Иван Вътов, който е бил председател на читалището. Първите костюми на самодейците към колектив за автентичен и обработен фолклор са негово дело. Спомените на този човек за обичая „ На жътва“, който пресъздаваме, са причината да започнем да пишем и кандидатстваме, за да възстановим  забравена традиция, когато всяка дейност в бита се е извършвала на ръка.

Тази инициатива беше посрещната  от жителите на село  Труд  с радост и вълнение. Те бяха ентусиазирани и щастливи от факта, че ще се пресъздаде омагьосващата и автентична атмосфера на един забравен обичай –  зажънване . 

Най – много се радваха възрастните хора, които с умиление разказваха за онова отминало време и  споделяха спомените си, а пред нас като на филмова лента оживяваха сцените.

В проведеното от нас интервю с огромно желание се включиха: Стоимена Личева Богданова  – Киприна (86г.), Николинка Славчева (83г.), Ивана Ганева (90г.), Илина Кичукова (88г.), Николинка Георгиева (92г.), Славка Тодорова (74г.) и Пенка Русинова (77г.).

По техните живи спомени написахме сценария: „ С пълни шепи от извора“.

Каква е ролята на Народните читалища в съвременния дигитален свят?

Ролята ни днес е по-важна от всякога. Читалището е „ глътка чиста вода от извора„. Затова  озаглавихме проекта: „ С пълни шепи от извора„. За кратък миг всички, които участват в школите, клубовете, съставите или библиотеката, спират да общуват дигитално. Съзнанието им си почива и се чувстват по детски чисти и свободни.

Това, което искаме да остане в историята, за да не бъде забравено и да помнят поколенията  беше издирено, събрано и съхранено от библиотеката и екипа по проекта. Създадените видеоклипове ще останат като част от краезнанието за родното място. С помощта на техниката ще се създаде един продукт , който ще се използва с образователна цел, както за ученици, така и за гости, туристи и други посетители на селото.

С какво НЧ „Светлина-1929г.“ успя да предизвика интереса на Национален фонд „Култура“?

Интересът на Национален фонд „ Култура „ към проекта на НЧ „ Светлина – 1929г.“ е предизвикан от  автентичността на обичая, колоритния местен диалект, автентичните песни и трудчански хора. Епохата, в която са живели нашите предци, показваща сплотеност и топли човешки взаимоотношения в семейството.

Ние сме щастливи , че сме одобрени и ще изпълним този проект. Щастливи сме, че колективите ни ще участват съвместно в тази продукция и ще бъде предаден един уникален български дух от възрастните, към по-младите и най вече до децата – нашето бъдеще!

Какво е посланието на проекта „С пълни шепи от извора“?

Посланието е: „ За да знаете и помните, за да обичате родното си място и Родината си, пийте с пълни шепи от изворите, от историята на родното си място, от приказките, песните, гатанките, танците . От всичко съхранено точно в читалищата и библиотеките на малките селца. Да, от там идва любовта!  Пийте с пълни шепи от извора“.

За автора

Вашият коментар