Изложба и награждаване в „Хиндлиян“ бележат финала на Национален пленер “Традиция, екология, творчество”

За 21-ви път в Пловдив се проведе Национален пленер “Традиция, екология, творчество”  с участието на ученици, които имат дарби и умения в областта на изобразителното изкуство. Националният пленер дава възможност на младите художници да изявят таланта си, да осъществят творчески и лични контакти и да се запознаят с традициите на българската култура. 

“Традиция, екология, творчество” се осъществява с подкрепата на община Пловдив и генералното спонсорство на А1.  За поредна година партньор на събитието е Общински институт “Старинен Пловдив”, който отвори вратите на къща „Хиндлиян“  и предостави красивите пространства за експониране на представителната изложба с творбите от пленера.

Тази година от 2 до 5 май,  ученици и преподаватели от осем града на България пристигнаха в града под тепетата, за да творят и  да усетят духа на Пловдив, който освен с впечатляващата си история и архитектура, е известен като Града на художниците, в който са творили едни от най- добрите български творци като Златю Бояджиев,  Димитър Киров, Георги Божилов – Слона и др.

Дворът на къща „Хиндлиян“ днес стана сцена на заключителната церемония и награждаване на отличените творби по възрастови групи.  Домакините от СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Пловдив бяха подготвили музикално-танцова програма, с която поздравиха гостите и участниците в пленера. През настоящата година учебното заведение чества 50 години от основаването си, а месеците април и май са изпълнени с множество събития по този повод. 

Експозицията с творби от 21-ия Национален пленер “Традиция, екология, творчество” може да бъде разгледана в къща „Хиндлиян“ до 5 юни 2022 г. (в установеното работно време на обекта). Входът е свободен.

Вашият коментар