„40 години тракийска изложба по света“ в Археологическия музей

От днес до 31 декември в  Регионалния археологически музей в Пловдив ще можем да разгледаме гостуващата документална изложба „40 години тракийска изложба по света“, част от Европейските дни на наследството.

Изложбата е организирана със специалното съдействие на проф. д.и.н. Валерия Фол и представлява опит за възстановяване на паметта за едно дело, което десетилетия наред представя културно-историческото наследство на България по света.

През 1972 година, по повод провеждането на първия международен конгрес по тракология, в София е подредена изложба от най-представителните образци на тракийското изкуство и култура от нашите земи. Изложбата предизвиква небивал интерес сред научната общност, което става причина тя да прерасне в нещо повече. Така през 1974 г. в Париж се открива първата от серия изложби, продължаващи и в съвремието, представящи тракийското културно наследство пред света.

Именно пътя на тракийските съкровища из музейните салони в Европа, Азия и Америка, проследява и документалната изложба „40 години тракийска изложба по света“. Тя е дело на задружните усилия на Държавна агенция „Архиви”, Дирекция „Централен държавен архив”, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческо наследство.

Чрез различни документи, архивни снимки и отзиви в пресата, авторите са се опитали да предадат емоцията и значението на 40 годишната история на една изложба, представяща тракийското наследство от нашите земи пред международната публика.

За автора

Вашият коментар