PARK(ING) DAY променя Пловдив

Днес в Пловдив автомобилите ще отстъпят своите паркоместа на хората – PARK(ing) Day, като те ще се преобразят в градинки, библиотеки и арт инсталации. Мисията на деня е да провокира хората да преосмислят градската среда и поне за ден да изберат зеленината и сянката пред удобството на автомобила. БГ Бъди активен и програмата _Място България ще преобразят паркоместата  от няколко централни улици в Пловдив, като кътовете ще бъдат в най-различни теми.

Обединителният елемент е посланието #БезОтпадъци, като всички места ще разполагат с кошчета за разделно събиране на опаковки, а доброволците на _Място България ще учат гражданите на това защо и как можем да намалим отпадъците в ежедневието си и как да направим града ни по-чист и по-красив. Освен всичко те са подготвили полезна информация и образователни инициативи за рециклиране и намаляване на отпадъците, а основна тема в едно от парко местата ще бъдат цигарените угарки.

Важно е да демонстрираме как автомобилите отстъпват място на хората и как това променя усещането на жителите за града. С тази инициатива искаме да покажем, че градските пространства могат да бъдат ориентирани към хората и да се превърнат в отправна точка за действия и промяна в поведението на гражданите и на управляващите града, като покаже, че има начин средата да е по-добра за всички“ – казва Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен.

В миналогодишното издание, първо за Пловдив, в инициативата се включиха над 10 Места, като платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!” отново се погрижи да предостави кошчета за разделно събиране на отпадъците на всички паркоместа, а едно от всички тях бе преобразено в парклет#безотпадъци, с акцент отново на замърсяването с угарки от цигари. Както знаете освен източник на токсични вещества в природата, фасовете са трудно разградим отпадък, за който за съжаление много хора нехаят. 

Събитието стартира още от ранните часове на сутринта и ще продължи през целия ден. Паркоместата ще бъдат преобразени в библиотека, място за игри, работилнички и други. Аварийно спасяване Пловдив ще поставят шатра, под която ще правят обучения по даване на първа помощ и пожарогасене, а след тяхната акция на място ще бъде инсталирана оборудвана аптечка и пожарогасител, като дарение за града и гражданите, които да се използват по предназначение при нужда. Локациите може да намерите в събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/3501835129877022/

За автора

Вашият коментар