Маските вече не са задължителни за полетите в ЕС

Във всички страни от ЕС маските вече не са задължителни на летищата и полетите. Властите аргументират решението си с развитието на пандемията от COVID-19.

Властите започнаха да облекчават мерките за коронавирус за въздушния трафик във всички страни от ЕС. Това съобщиха в прессъобщение Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Европейската агенция за авиационна безопасност EASA. Още от следващия понеделник 16. май вече няма да важи задължението за носене на маска на борда и на летищата.

За пътниците и членовете на екипажа това е голяма стъпка към нормализиране на въздушния трафик, каза шефът на EASA Патрик Кай. В същото време властите подчертаха, че носенето на протектор за уста и нос все още е една от най-добрите предпазни мерки срещу предаването на коронавируса.

Причината за облекчаването са последните развития на пандемията. Въпреки това пътниците във въздуха трябва да продължат да се държат отговорно и да уважават решенията на хората около тях. Всеки, който кашля или киха, трябва сериозно да обмисли носенето на маска. Изискването за маска обаче може да не се прилага след 16 май за авиокомпании или полети, които летят до дестинации, където са в сила още по-строги правила за корона. Такъв пример е Америка.

За автора

Вашият коментар