Биреният корем – мит или реалност?

Затъмнена стая, мъж на средна възраст с помътнен поглед се е проснал на дивана с бира в ръка, светлината от телевизора огрява неговото жълтеникаво, брадясало лице, а стомахът му заплашва да изхвърчи от панталоните му, като една гигантска амеба. Това е класическа картина от американски филм, пише sedmastruna.blogspot.com.

Знаем обаче, че мнозина обвиняват именно бирата за този корем, но не бързайте толкова.

Според професор Чарлз Бамфорд от калифорнийския университет, всеобщата представа за бирата е, че по някакъв уникален начин тя се цели в стомаха. Според него това няма нищо общо с научното.

„Биреният корем е абсолютен мит. Главният източник на калории във всяка алкохолна напитка е самият алкохол”, заявява проф. Бамфорд. Няма нищо магично в бирения алкохол, това е просто химическо съединение”, добавя той.

Според него, алкохолът няма някакви специална слабост към коремните мазнини. Той е просто още една от съставките на  вашият калоричен режим. Ученият отбелязва още, че в случаите на прекалена консумация на алкохол, може да развиете т.нар. „асцит” – натрупване на течности в коремната кухина, и по-специално в нейния вътрешен слой. Нарастването на течностите около корема ви може да доведе до  неговото разширение, което от своя страна е напълно възможно да ви създаде проблеми с черния дроб.

Според учения прекомерната употреба на вино например, трябва да доведе до „винен корем“, заради калориите, които поглъщате. Така че нещата са простички – повече алкохол (без значение какъв – по-голям корем – заради калориите в алкохола, сванахте ли?)

Алкохолът е доста калорично съединение. След всичко казано изглежда, че въпросните супер коремчета може да бъдат причинени от всяка висококалорична храна или   напитка, каквато е вашата любима бира!

Наздраве!

 

45 beer belly competition

 

Вашият коментар