Станислав Памукчиев резонира

Днес, 18 юни, в галерия „Резонанс“ в Пловдив се открива изложба на Станислав Памукчиев. Експозицията представя непоказвани картини и рисунки (2012) и пластичната инсталация „Делници“ (2009). Произведенията от цикъла „Опуси са ново развитие на темата „Преминаване, която художникът изследва вече повече от 20 години.

Експресията на художествената форма изразява драматичното човешко усилие за търсене на път и смисъл, за проникване зад скрития хоризонт на пределното и крайното. Трансформациите на пластичния материал търсят израз на вътрешното емоционално – психично и духовно движение. Повтарящият се фигурален мотив в отделните панели на картините (триптих и диптиси) постепенно се променя, като следва фази на развитие, на духовна сублимация, на онтологична трансформация.

В цялостното емоционално – психично и духовно съдържание на изложбата, се включва пластичната инсталация „Делници“, която е израз на ритуализирано ежедневно поведение, събиращо битово-профанното със съкровено-интимното и свещеното.

„Опуси“ са "делата" на художника, усилието да се постигне пластическа материално-субстанциална сплав – символ на вътрешната свързаност в дихотомиите телесно-духовно, гранично-безгранично.

 

За автора

Вашият коментар