Да си заредим телефона на улицата

Интересно партньорство са си спретнали телекомуникационният доставчик AT&T и разработчика на преносими системи за слънчева енергия Goal Zero. Към тях се присъединява и и бруклинското дизайнерско студио Pensa като идеята на всички тях е да се случи система от улични соларни зарядни станции за смартфони из Ню Йорк.

И тя започва да се случва. Всяка станция е покрита с фотоволтаични панели. Те генерират енергия и я трупат във вътрешна батерия за осигуряване на енергия за смартфони и таблети – безплатно.Първите инсталации вече са факт в Ривърсайт парк, Бруклин бридж парк, Форт Грийн Парк и Острова на губернатора – от 18 юни. В следващите седмици ще бъдат монторани още около 20 подобни станции.

Първоначалната концепция за уличните станции е създадена в началото на 2012 г. от Pensa, когато се появяват улична лампа с PV панел отгоре, както и „чадъри“ от слънчеви панели за използване в кафенетата. Всъщност тези стойки със соларните чадъри все още са в употреба и днес.
На по-късен етап обаче Pensa обаче започва съвместна дейсност с Goal Zero  за разработването на окончателен проект, който включва алуминиева фасада със стоманена сърцевина.
На приблизително височина на човешки ръст са монтирани малки дървени рафтове, които се разгръщат ветриловидно от центъра навън подобно на листата на цвете, излизащи от основата на цвета. Във вътрешната част на тези структури на всяко рафтче има USB и Micro USB кабели. Има и съвети за зареждане за популярните специфични конектори като Apple 30-pin и Lightning.
Три 15-ватови фотоволтаични плочи са монтирани на върха на тази конструкция. Включена е и Li-NMC батерия, което означава, че станцията може да се използва и през деня, и през нощта.
Устройството е напълно самостоятелно и не се налага да се свързва с кабели към електро-мрежата. Разработчиците смятат, че времето на зареждане от станцията на улицата ще бъде почти същото като при включване в контакта.
 

 

За автора

Вашият коментар