Още един Джулай се задава

Вече традиционният хипи празник, който се провежда само в България, ще навърши 27-мата си годишнина.

Той се е зародил в средата на 80-те години на миналия век, когато е властвал социализъм, и да се различаваш от матрьошковия калъп, било престъпление. Но това не спряло група приятели от Варна да подражават на хипи културата и да слушат музиката.

С течение на времето, под давлението на първоначалните си организатори, Джулая се е превърнал във възможност на младите, различномислещи българи, да прекарат приятно време сред природата, да обсъждат интересни теми, да обменят идеи и музика (все пак да не забравяме, че все още е нямало интернет). Срещите им се случвали всяка година на скалите на Камен бряг, които са най-източната точка в България.

27 години по-късно последователите на хипи културата са една малка част от хората, които посрещат юлското слънце. Сега емблематичната песен на Uriah Heep звучи от всички краища на България в първоюлската сутрин.

Ето и някои от събитията планирани за Джулая:

На Централния плаж в Бургас ще бъде поставена сцена, на която в 22 часа ще започне организираната програма. Кулминация в нея ще бъде Джо Лин Търнър, бивш вокалист на Rainbow и Deep Purple.

За всички маниаци, в Каварна са поканили метал бандата Гранулом.

Като част от Созопол фест, който ще се състои на 5-ти и 6-ти юли, организаторите обещаха да направят „загрявка“ в навечерието на Джулая, като предложат на хилядите посетители на Черноморието, алтернативна музика като фънк и лаундж, хаус, соул и др.

В златни пясъци, на Нирвана бийч ще се развихри истински рок купон с групите X-Ray, Шепот, DJ ще бъде Miro Mix. Организаторите обещават рок караоке, много забавление и награди.

Разбира се Слъчев бряг също ще посрещне много почитатели на празника, като на Какао бийч са подготвили летящи фенери, светещи слънца, много музика, танци и забавления.

Нашата столица никога не иска да остава назад от основните събития, за това за всички софиянци, които нямат възможността да отидат до морето да посрещнат изгрева, могат да го направят на Витоша. Мястото е на Алеко, а музиката е на D2 и Тома, водещ ще бъде Денис Ризов. Входът е свободен.

И така за всеки, който иска да посрещне юлското слънце, нека да го направи – независимо къде, но задължително с добра компания и под съпровода на July Morning!

 

 

За автора

Вашият коментар