Истината за KFC

Когато разбра, че съм опъвал каишката за Полковника близо 10 години, Майки се ухили гадничко и обяви на всеослушание, че имам лоша карма за петдесет прераждания напред. Майки е изрудняга, а освен това ми е тренер по грейндж. Затова му прощавам. Въпреки, че ме „награди” с 1 млн. бърпита за стажа при Сандърс. Бърпитата са ОК. Тренират ти психиката на всичките й 12,8 нива, а това в грейнджа е супер важно.
Грейнджът е брутален и коварен спорт. Трябва да си яко чалнат, за да се захванеш с него. Но в нашия клуб сме се събрали все печени стабиляги, така че маризът не е чак толкова зле. Абе щом и женките взеха да го тренират това, смятай! Само при нас са повече от 10 и повярвай ми, пич, до една са мега яки мацки. Което не пречи да правят простотии от време на време.

Да вземем например Дейна Ричардсън – супер готино парче с убийствено ляво кроше и обещаваща кариера в една кантора на Мейпъл. Но преди две вечери направо счупи изцепкомера. Да вземе да се напука със сандвичи от McDonald’s преди трена. С шейк и картофки моля ти се. Ама да бе, разбира се, че от малките. Калориите, разбираш ли, щели да дойдат много. Божке, ама женурята понякога наистина не знаят какво искат. Та онази вечер Дейна, Дейничка, малката сладка Дейна, направи пет бърпита, на шестото се сви, а останалите 43 останаха в необозримото бъдеще. Майки и спря тренировката (казах ти, че е пичага) и се зае да я успокоява. Направи от оня японски пиниз с ръцете. Грейки ли му викаха, рейки ли, не знам, но мацката спря да я боли стомах, черва и пр. После разбра какво е яла преди тренировка и омете пода с нея. „Награди” я с 1000 бърпита и й дръпна една дълга реч за гадостите в McDonald’s. Трансмазнини в шейка и сладоледа, захар и аспартам в газираното, ГМО телешко, полуфабрикати и пр. Ама аз, нали се сещаш, това си го знам много добре, така че слушках с едно ухо отстрани и си правех пас.

Дейна-Мейна се закле да не стъпи повече в MCD-то, а Майки се закле да и спука ситния гъз от бърпита ако я хване пак, че яде там. И тогава тя се издъни отново! Стрелката на изцепкомера превъртя и клюмна вяло в жълтата зона, отказвайки да мери повече тъпотиите тази вечер, защото мрънкайки колко е вкусно все пак в къщичката на клоуна, Дейна Ричардсън смело заяви, че занапред ще хапва от здравословното пиле на Полковник Сандърс. Ха! На Майки му се кръстоса погледа, все едно го лепнаха с балтия в ухото, а аз си отворих голямата уста. За което после съжалих, защото в крайна сметка Майки ме „награди” с 1 млн. бърпита. Лично и само за мен.

Вервай ми брат, мога да говоря много за КФЦ-то, а мога защото бачках там близо 10 години и в крайна сметка знам. Та пилците са си екстра. Истински са. Прекрасни пилешки бедрени, подбедрени, гръдни и пр. мускули (без трътки). Така де, няма да се излагаме с някакви замразени сурогати в найлоново пликче, които стават готови за минута и половина на скарата, а тарикати като MCD, Burger King и „Веселото кебапче” на бай Генчо Фирата предлагат за чиста проба месни продукти. О, не сър, КФЦ месото си е от истински пилета от – до, няма лъжа, няма измама. Мани глупостите за мутанти без човки и прочие филми на ужасите. Нашите си бяха от редовните, отгледани специално за феновете на рецептата. Антибиотиците и гроут хормоните не ги броя, защото ако си решил, че на пазара ще намериш пилета гледани без зоб, значи ти е пилешки мозъка.

Обаче!

Това, че в КФЦ-то ядеш истинско месо, е последната добра новина за деня. От тук нататък започват да се трупат само негативи. Дейна и другите авери от грейнджа май го схванаха. Да видим какво ще закачиш и ти …

Да почнем от факта, че пилето се панира. Не, това не означава, че е обзето от панически ужас, предвид очертаващата му се зла участ да бъде убито, разчленено и погребано. Това означава, че старателно се овалва в “прекрасно”, фино, допълнително химически избелено брашънце (а за него по-долу), топва се във вода и отново се доовалва в брашънцето. Резултатът е плътна тестена обвивка, която от една страна е супер вкусна, екстра хрупкава и запазваща месцето сочно и крехко. От друга страна обаче си е изпържено в загрята соева мазнина тесто, богато на глутен и вещества, които … хм … по принцип едва ли ще се радваме да видим в храната си.

Та какво за брашното? В КФЦ се използва бяло,рафинирано брашно без помен от витамини, фибри и минерали и с намален белтъчен състав. За сметка на това пък си има глутен и скорбяла, а запекът е само едно от нещата, които ще си причиниш с консумацията му. И тъй като такова брашно неминуемо губи от вкусовите си качества, се налага да бъде „обогатено” с разни нещица:

Да вземем например малтодекстрина. Ужким е сложен въглехидрат, ама се държи като баш бая прост (липсата на култура, образование и добра среда нямат нищо общо в случая). Какво имам предвид: подтиска имунната система, влияе негативно върху чревната флора, вдига ти кръвната захар и се бъзика с инсулина. И ако прекаляваш системно, а се шушне, че употребата му води до пристрастяване, на вратата ти ще почука диабета.

После – солта. Не ми подскачай колко е полезна, защото КФЦ солчицата няма много, много общи неща с добрата стара морска сол. На 12 кила брашно се добавят около 2 кг рафинирана, допълнително избелена сол, в която я се мерне някой друг минерал, я не, а магнезият го няма никакъв. Та те тая сол е нарочена за един от причинителите на високото кръвно налягане, болестта на Алцхаймер и проблемите с бъбреците.

Тук някъде идват и 11-те „тайни билки и подправки” на Полковник Сандърс, благодарение на които, видиш ли, пилето е така божествено вкусно и си ближеш пръстите и искаш и още и още. Подправки, подправки ама и мононатриев глутамат. Да, да безопасен е! Освен за 30 % от постоянно употребяващите го, на които причинява главоболие, сърцебиене, слабост в мускулите и пристъпи на повишаване на температурата. И им прецаква хипопотануса. Ъ-ъ-ъ тъй де хипоталамуса. И чат пат причинява болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, амиотрофична и мултиплена склероза.

И разбира се това не е всичко! В панировката има още:

  • Натриев фосфат – не, че е вреден. Само че се употребява и като слабително средство и средство за фиксиране на текстилни бои;
  • Калциев силикат – последно го гледах като съставка за производство на строителни материали, като гипсокартон например. Ама си го има полепнал и по панираните крачка в КФЦ-то;
  • Ниацин – витаминче от групата на B комплекса; Ха! Че този е от наще бре! Е да, ама на тялото му трябват около 13-20 мг. И ай си прекалил, ай е станал токсичен. Следва зачервявания по лицето, стомашно разстройство и сърбеж по кожата. Може да повлияе зле и на сърдечния ритъм.

И т.н. и т.н нещица, на които, изчитайки имената им, езикът ти се връзва на фльонга, а за какво аджеба са добавени можеш само да гадаеш.

А ако това не ти стига като доводи, какво ще кажеш за частично хидрогенизираното соево масълце? Има го добавено както в пилето, така и в някои от гарнитурите в КФЦ. И да! С него нещата наистина загрубяват! Защото соевото масълце е наблъскано с Омега-6 мастни киселини, които ако не знаеш, трябва да приемаш в еднакво съотношение с Omega-3 мастни киселини. Ха така! Сега ми кажи какви храни богати на Омега 3 приемаш? Така си и мислех! Никакви, или почти никакви. Което превръща омега шестакът в преобладаващ в твоя организъм, което пък го превръща в причинител на здравословни проблеми като: сърдечно-съдови болести, рак и нарушени функции на мозъка.

Грозната картинка се допълва от частичното хидрогенизиране на соевото масло. Накратко – подлагат го на екстремни температури, добавят му метални частици и за капак го „дообогатяват” с водородни атомченца. В резултат се получава свръх рафинирано масло с деформирани, неестествени молекули познати ни като транс мазнини. А те са причинител на редица здравословни проблеми, в това число сърдечни заболявания и рак. И ако храбро бойкотираш маргарина, защото е вреден, но си хапваш спокойно пилешки кълки в КФЦ-то, то най-добре е бързичко да се прибереш в къщи и добре да обмислиш концепцията си за здравословно хранене.

Толкова за пилето в КФЦ. Следват гарнитурите! Защото какво е сандвич без картофки и кола или панирано пиле без картофено пюре.

И така, за разлика от пилешките продукти на марката, за които ти казах че са от истинско месо, то гарнитурите и до една без изключение студени или топли са абсолютни полуфабрикати.

Казвам ти ги набързо, че нещо се прозяваш!

Картофено пюре – направено по КФЦ процедура вкусът на пюрето е просто Wow!!! И хората си казват: „Как ли го правят? Може би отбор юнаци мият, белят, варят, пресоват и овкусяват стотици килограми картофи в някоя от задните стаички на ресторанта???” Ако си мислят така уви, грешат! „Пюрето” естествено е на прах, в който има, изненада! – отново разни нещица. Това са добре познатите ни мононатриев глутамат и хидрогенизирано соево масло, както и не особено лесните за произнасяне: калциев фосфат, калциев стеарол-2-лактилат, калциев хидроксид, моно- и диглицериди, изкуствени оцветители, изкуствени овкусители, натриев бисулфат и др. Този вълшебен прашец се разбърква в гореща вода с доза маргарин и се поднася залят с традиционния за хамериканската култура сос грейви. А в него има … познайте какво? Прочетете отново написаното за пюрето, плюс нишесте, динатриев иносинат (същото като мононатриевия глутамат) и не повече от 2% силиконов диоксид (използва се със същата цел, като калциевия силикат – да предотвратява слепването, а това, че е едва 2% сгрява по особен начин сърцето ми).

Царевица на клечка – стотици клиенти са ме питали дали не я варим в мляко. Хе-хе! Как пък не! Царевицата се вари в открита „царевичарка” и след сваряване се овалва в …момиченцето на третия ред печели първа награда … естествено в маргарин. Освен това е готова само след 45 минути варене, което поне за мен си е леко съмнително .

Пържени картофи – да коментирам ли изобщо? Самото им споменаване, само по себе си, води до запушване на артериите, а какво остава за консумирането им. Бланширан полуфабрикат, изпържен в соева мазнина, при 180 градуса по Целзий, за три минути и половина, обилно посолен и щедро предложен в хартиено пликче. Всъщност единственото положително нещо в пържените картофи е именно това пликче. В крайна сметка то може да се рециклира. Органите ти – едва ли …

И на финала, понеже си много жаден от кофти мазнини, кофти въглехидрати и сол на едно място, правиш най-логичното нещо на света. Пиеш! Би могъл да си вземеш чаша ободряващо Пепси, или половинка освежаваща бира, или натурален сок от току-що откъснати плодове … Ха! Пързалям те естествено! Нито едно от изброените неща няма за цел да ти достави описаното усещане. Единствената им цел е да се чувстваш още по-сит и задоволен от храната, докато тихичко се уригваш в шепичка. И естествено да олекнеш с още два-три лева. А захарта, аспартамът, консервантите, изкуствените оцветители и др. чудеса на съвременната хранително-вкусова индустрия в случая са просто бонус.

Ами, толкова. Изводите от тук нататък ще си ги направиш сам!

Live To Lift е верига от фитнес зали (в София и Пловдив), които акцентират не върху уредите за тренировки, а върху знания и професионалните съвети на персонални треньори.
Live To Lift в по-свободен превод ще рече не просто „Живей, за да вдигаш“, а „Живей, за да ставаш по-добър“ – при това във всички сфери на живота.

За повече информация около пълноценния живот посетете – www.livetolift.com

mediacafe.bg

За автора