Театърът – безсмъртие

Билетите за 14–то издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” от днес са в продажба. Те са на цени от 8 до 20 лева и могат да бъдат закупени от касата на площад „Централен” и от тази на Драматичния театър.

Мотото на тазгодишното издание на форума е „Театърът – безсмъртие”. „Сцена на кръстопът” ще стартира на 10 –ти  и ще продължи до 22 –ри септември. Представления на Античния театър няма да се играят. Пет са премиерните заглавия, които пловдивчани ще могат да видят. Две от тях са на театъра-домакин – „Канкун” и „Есенна соната”, две на НТ „Иван Вазов” – „Сирано дьо Бержерак” и „Снегирьов и неговият син Альоша”, както и „Фауст” на Варненския театър. С най-много участия е Народният театър.

Сред открояващите се постановки са „Железният светилник” на Сливенския театър,  „Вуйчо Ваньо” на младежки театър „Николай Бинев”, „Вишнева градина” и „Мизантроп” на НТ „Иван Вазов”и др. Почитателите на Камен Донев ще могат да видят постановката му „Характери”.

Създателят и арт директор на традиционнoто театрално събитие Стефан Данаилов съобщи на пресконференция, че за пръв път  ще има две тричленни журита, които ще оценяват представленията на голяма и камерна сцена. Те ще изберат носителите на награди за най-добра мъжка и женска роля. Журитата ще бъдат финансово обезпечени и съставени от представители на спонсорите, на журналистическата гилдия, както и творци от Пловдивския театър. Призовете ще са парични.

Акценти в съпътстващата програма на форума са фотографската изложба „Театралният костюм извън театърa”, която ще се проведе  на 10 септември във фоайето на Драматичния театър и концерт на Христо Мутафчиев и Б.Т.Р. Тях ще може да чуем на 17 септември на Летния театър от 20 часа.

 

За автора

Вашият коментар