Китайци колекционират свръхинтелигентни хора

Китайският концерн BGI стартира амбициозен проект за статистически анализ на генетичния код за хора с висок коефициент на интелигентност. Целта на проекта е очевидна: чрез събирането на голяма база от разшифровани геноми да бъде извършен статистически анализ, чрез който да се открие корелация между конкретен геном и висок IQ.

Разполагайки с подобна информация може да стане възможен точен подбор на деца и дори зародиши, чрез който да бъдат отделени най-перспективните.

За запълване на базата данни се използват ДНК образци на хора с IQ над 160. Това е изключително висок показател. За пример можеда бъде посочен фактът, че средният IQ на лауреатите на Нобелова награда е в рамките на 145. Ето защо, да се намерят хора за изследванията на BGI не е лесно – средно се пада 1 на 30 000 души. BGI приема ДНК образци и от други държави.

В хонконгската лаборатория на BGI върху проекта работят 100 апаратни секвенсера. Към февруари 2013 година са получени около 2200 подходящи ДНК образци. Във всеки образец е необходимо да бъдат разпознати около 3,2 милиарда съставни елемента.

Генетичното разделяне на деца по IQ потенциал изглежда като забранена евгеника, но подобни изследвания и действия стават все повече. Днес, в много държави родителите могат да филтрират зародишите си чрез генетична проверка за синдром на Даун или някои от познатите форми на рака.

 

Вашият коментар