Любимият клуб не се коментира, той се обича

На 25.07.2010 година бе проведено общо събрание на членовете на ФК Ботев Пловдив. Едно от взетите решения беше избирането на емблема. Изборът след цивилизовано и демократично гласуване се спря на първата емблема на Ботев след 60 гласа ЗА и 40 гласували за емблемата от '89-та година.

Решението е взето – коментарите са излишни. Като ботевисти трябва да застанем зад емблемата си. Лично аз бях за тази емблема от 1989-а, но мнението ми беше, че ако е невъзможно да бъде използвана трябва да се върне първата ни емблема и никога да не се прави замяна с друга. Защо? Защото 1-та емблема е символ. Наложена е от създателите на Ботев. Красяла е екипите ни в доста славни битки, на които са били свидетели дедите ни, много преди нас да ни има на белия свят. С нея ставаме шампиони през 1929-а година.

Някой се питат за какво е този надпис Ботевъ. Не сме ли други времена – сега думите не се изписват така. А замисляте ли се, че старият начин на изписване сам по себе си носи символика. Та нали сме най-стария футболен клуб в България!? Дори и  без да се слага годината на основаване на нея, по този начин от емблемата лъха на история и на традиция. Трябва да продължим завета на тези, които са създали нашия обичан Ботев – да сме горди българи. Точно за това в тази емблема са решили да използват цветовете на националното знаме – бяло, зелено и червено. Да защитваме всичко българско и родно с жълточерния ботевистки щит. Това е смисъла на тази емблема. Завинаги. Само Ботев Пловдив.

Мнение:

За добро или зло 105 фена на Ботев Пловдив вчера погледнаха назад към историята си. Избраха – Ботев ще има нова емблема. И ако всички факти неизменно водят към оприличаване с други емблеми, аз се чудя защо и кому е нужно тази съпоставка. Топлата вода отдаван е открита и много малко ще са нещата в нашето съвремие, които ще останат напълно естествени. Ако фактите сочат, че емблемата ни от 1921 година наподобява тази на Рапид Виена, то неизменно ще се намерят и други, с които да се сравнят и то не само тази, но и всяка друга. Затова и първата, като корен на създаване е историческа и всеки опит за съпоставка би бил грешен. По-важен е тук момента за отричането и за това, че ние като Българи сме длъжни да гледаме по-често назад и по-малко да отричаме и оприличаваме.

 
Това е просто Ботев. Той не се коментира, а се обича.
 
 

Вчера Костадин Костадинов се изказа в нейна защита така:

"Защо да не се върнем към тази емблема, с която Ботев е играл при създаването си. Нашите деди са избрали нея и тя е исторически символ на цял един отбор. Нека Ботев почне на чисто."
 
 
снимки – bultras.com
mediacafe.bg

За автора

Вашият коментар