Любовта е триумф на въображението над интелигентността

За по-романтично настроените хора, влюбването е едно прекрасно, красиво и необяснимо чувство. Ускореното сърцебиене, силното вълнение, загуба на апетит, и безсъние. Но освен това, то си е чиста биохимия. Учените разделят първичното (страстно) желание и влюбването. При страстта, когато един индивид види обект на своето сексуално желание, се увеличава производството и отделянето на хормони в кръвта. При жените това е естроген, а при мъжете – тестостерон. Ефектът, предизвикан от тези два хормона трае от няколко седмици до няколко месеца.

При влюбването освен тези два хормона. Мозъкът отделя феромони (служат за привличане на противоположния пол), допамин (повишава сърдечната честота), норадреналин (има ефекта на амфетамините – повишава издръжливостта на употребяващия и отпадналостта му след отшумяване на действието им), серотонин (също има действие подобно на някои видове наркотици – стимулира центъра за удоволствие в главния мозък). Данните на учените сочат, че влюбването трае от половин до три години.
Интересно е, че голяма част от тези процеси се предизвикват и от шоколада. Освен да ни кара да се чувстваме по-щастливи, той ни кара и да усещаме чувство на влюбеност, но в по-малка степен разбира се. Нашият биологичен инстинкт за размножаване и създаване на поколение има за главен инструмент нашия мозък. Чрез редица химични и биологични процеси предизвиква състояние на еуфория. Това е чувство на щастие, което се предизвиква също от наркотици и алкохол. Излиза, че възвишеното чувство е всъщност момент на липса на ясна и трезва преценка и рационално мислене. През този период действат и ендорфините, които активизират имунната система и шансът да се простудите е по-малък, но дори и да се случи, ще се излекувате бързо.
Инстинктите за самосъхранение и продължаване на вида с подходящ партньор продължават и при първия контакт с обекта на чувствата. Още с първата целувка организмът на мъжа и жената правят подсъзнателен химичен анализ на слюнката на партньора, за да установят дали са генетично съвместими. След, като всички химични и биологични реакции се нормализират ни остават само рационалните, но и основополагащи фактори за продължителността на една връзка – вярност, толерантност, приятелство и едно издание на Кама Сутра.

mediacafe.bg
– Надина Чолакова

За автора