Тръгна подписка за съхранение на българските храмове в Пловдив

Гражданска подписка за спасение и съхранение на храмове, културни паметници и старини стартира днес в културен център „Тракарт“. Сайтът „Под тепето“ бе в основата на инициативата за гражданско общество по казуса „Св. Марина“, след като митрополската църква бе окепазена с тапети преди посрещането на патриарх Максим в Пловдив.


„Ние, долуподписаните български граждани, искаме ефективен контрол по Закона за културното наследство с цел спасение, съхранение и защита на храмове, културни паметници и старини, по повод случилото се в църква „Св. Марина“. Настояваме за строго съблюдаване на законовите разпоредби, свързани с опазване на културното ни наследство, което се руши, умишлено или не, бива поругавано, комерсиализирано. Държим на изключителен контрол от страна на ресорните държавни органи и институции, налагане на големи санкции и търсене на наказателна отговорност от всеки гражданин или организация, посегнали на културен паметник или старина и нарушили Закона за културното наследство. Не можем да допуснем паметници на културата и духа да рухват пред очите ни заради намеса или ненамеса. Ние се опасяваме, че случилото се в „Св. Марина“ се случва в пловдивски храмове и културни паметници и в момента, ще се случва и в бъдеще“,
гласи документът, който ще бъде разпространен на десетки ключови места в града, за да събира подписите на всички, несъгласни със случващото се в Пловдив –  галерии, арт пространства, заведения, обществени места.
Първи параф под подписката положиха художниците Анастас Константинов, Атанас Хранов, Емил Миразчиев, Румен Нечев, Димитър Воденичаров, издателката Божана Апостолова, писателят Александър Секулов, реставраторката Райна Млеканова, галеристите Веси и Катрин Сариеви, Жор Трак, общественикът Лука Станчев и десетки други хора на изкуството и духа. Подписаха се и куп пловдивски журналисти, които застанаха зад Под тепето, интелектуалците и гражданите с ясна позиция по въпроса.
Първата подписка се намира в галерия „Тракарт“, а Под тепето алармира, че всеки гражданин на Пловдив може  да се включи в нея, като  отскочи до културния център и  я подкрепи. Галерията се намира в Архелогическия подлез.

mediacafe.bg

За автора