Мъхове, лишеи и биобетон

biological-concrete

 

Всички сме виждали бръшлян да покрива сгради и това на пръв поглед е доста приятна гледка. В действителност обаче, не е толкова добро решение, тъй като корените на бръшляна развалят повърхността, в която се залавят, а сред листатакогат да се появят паяци и какви ли не други твари. Съвременните вертикални градини се опитват да постигнат същия естетичен ефект с някои допълнителни предимства по отношение на околната среда, но те са често сложни конструкции от хидропонни съоръжения и са трудни за поддържане.

Интересна алтернатива на всичко това е разработила група учени при Политехническия университет в Каталуня, Барселона. Там изследователите са измислили „биологичен бетон“, проектиран да действа като субстрат за вертикалните градини. Според ръководителя на екипа този бетон не изисква почти никакво внимание. Ключът към биологичния бетон е, че той замества портландския цимент, който обикновено се използва с цимент с магнезиев фосфат – бързо стягащ цимент, често използван за ремонтни работи. При биологичния бетон магнезиевият фосфат прави материала леко кисел, което го превръща в отлична среда за микроводорасли, гъби, лишеи и мъхове в средиземноморския климат. Параметрите му могат да се коригират, за да се постигне желаното ниво на порьозност и грапавост на повърхността, за да се насърчи развъждането на растителността.

 

Биологичният бетон се използва за изграждането на вертикални градини от панели, наредени в три. Те се състоят от водоустойчив вътрешен слой, който се полага върху стената на нова или съществуваща сграда, след това среден слой, който задържа водата, и накрая външен слой, който позволява водата да прониква, но й пречи да излиза навън и да се изпарява.

 

Идеята на тези панели е, че те натрупват дъждовна вода и стават идеална среда за мъхове и други прости растителни организми. Те се появяват в рамките на една година след инсталацията. С течение на времето растителността по панела се развива и бавно се променят цветовете и шарките по него. Панелите обаче са конструирани така, че да се ограничи растежът на растенията, за да се предотврати повреда от корените.

 

Целта на панелите е предимно естетическа, но екипът учени казва, че тази конструкция може да действа и като изолационен материал и терморегулатор. Освен това колониите от растителност могат да помогнат за намаляване на въглеродния диоксид.

 

bio

 

mediacafe.bg – Димо Димчев

За автора