Филмирате ли се?

Първата публична демонстрация на "движещи се фотографии", с помощта на кинематографа изобретен от братя Антоан и Луи Люмиер се случва на днещната дата през 1895 година в парижкото "Гран-кафе" . Първата лента, която е направена от братята е озаглавена "Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време".

Тя е с времетраене по-малко от минута, направена с апарат наречен кинематограф (многофункционална кинокамера с грайферен механизъм, която осигурява равномерно поддържане на каданса при снимането и плавното темпо на прожекцията).

Голямо удобство се оказва използването на един и същ апарат за снимане, копиране и прожекция. Както обикновено при всяко голямо откритие има  спор за неговото авторство. Появяват се съмнения, че изобретен и патентован като "Cinematographe Leon Bouly" от Леон Були (френски изобретател) на 12 февруари 1892г., но в крайна сметка авторските права стават притежание на Братята Люмиер.

Първата прожекция на "Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време" е на 21 март 1895 г. пред заседанието на дружеството за подпомагане на националната промишленост.

Първата платена публична прожекция на лентата е на 28 декември 1895 г. в сутерена на парижкото "Гранд Кафе". На събитието присъстват близо 40 души.

През 1896 г. братята осъществяват кинообиколка в Лондон и Париж. Правят прожекции на кратките филми – "Пристигането на влака", Храненето на бебето" и "Полетият поливач". Киното се налага невероятно бързо, както в големите столици, така и в малките градчета, където непрекъснато се прожектират техните творби.

Лентите оказват голямо влияние върху развитието на културата, но напълно изненадващ факт е, че Огюст и Луи Люмиер обявяват киното за "изобретение без бъдеще", а после отказват да продадат патента си на Жорж Мелиес, който има желание да го превърне в индустрия.

През 1903г. двамата братя започват да се занимават с цветна фотография и патентоват устройството "Автохром Люмиер". Впоследствие компанията "Люмиер" се превръща в един от най-големите производители на фотографски продукти в Европа.

 

kino02

 

 

 

За автора

Вашият коментар