10 години Quiz night show събира пловдивчани в надпревара за знания и забавление

В последното десетилетие Пловдив се превърна в столица на куиз шоутата, които са забавен начин да попълним пропуски в общата си култура. Куизът произлиза от Великобритания, а според легендата самата дума се оформя след бас, състоял се в Дъблин. През 1791 г. собственикът на градски театър Ричърд Дейли се обзаложил, че може да въведе нова дума в речника на страната само за 24 часа. За целта наема група деца, които да изпишат думата quiz из стените на целия град. Така в рамките на ден терминът навлиза в обществото и си спечелва свое значение. Но това е само история, която засега не е официално потвърдена.

През 2011 година в Пловдив три момчета се отличават в нощния клубен живот като водещи на различни събития и караоке вечери. Това са Стефан Лозанов, Васил Спасов и Георги Влайков. Стефан води повечето градски събития, прави караоке и рок вечери с игри в „Мармалад“, а Васил и Георги – караоке в „Берьозка“.

Въпреки че са си конкуренция, тримата се сприятеляват и решават да се обединят и да направят нещо сравнително ново за България – Quiz night. Първото състезание се състои на 6 април 2011 г. в „Берьозка“, където се включват 5-6 отбора. Първоначално въпросите се правят от тримата, според интересите на quiz master-ите, а водещи са Лозанов и Спасов. Използват се и такива от първенствата на световните състезания и олимпиади. Те са сформирани в осем категории – история, свят, науки, медии, lifestyle, игри и спорт, култура, забавления.

„Повечето quiz master-и използват по-стар начин на провеждане на куиз. Обикновено или дават лист с въпросите, които трябва да решиш за определено време, или водещият ги чете. Тогава трябва много внимателно да се слуша, налага се често да се повтаря, губи се време и цялото забавление изчезва. В България ние сме първите, които започнаха да правят куиз по нов начин чрез софтуерна програма, измислена специално за тях. Правим мултимедиен куиз, където водещият чете въпросите, а отделно участниците ги виждат на телевизор. Докато разсъждават върху отговорите, тече лека музика и така се запазва настроението. А всъщност, в това е целият смисъл – не да затормозяваш хората, а да ги забавляваш“, обяснява Стефан Лозанов.

Момчетата започват да се учат от самите участници и ситуациите и така да усъвършенстват Quiz night. Един от първите проблеми е голямото преписване. Стигало се е до скандали и забележки. За отрицателно време играта става толкова популярна, че се оформят четири вечери в седмицата, а местата се запазват за месец напред. Правилата се изменят, а в последствие паричната награда се променя в материална – ваучери, книги, напитки, шотове и др. Започват да се появяват и тематичните Quiz night, както и куизове по конкретни книги и филми, като „Властелинът на пръстените“, „Хари Потър“, „Игра на тронове“, „Междузвездни войни“ и други. Включително само музикални, само литературни, само кинаджийски, футбол, история и география.  

„Като цяло, хората в Пловдив са любознателни. Не случайно много неща са се случили първо тук. Когато ние започнахме, куиз е имало още само в София и Варна. После се появяват в Русе, а към днешна дата има още в Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас, Плевен, Габрово, Разград, Горна Оряховица, Велико Търново, Шумен. Да си водещ на подобно събитие е удовлетворяващо заради контакта с хората. Покрай направата на въпросите лично аз съм научил много нови неща, които най-малкото ми стигат, за да блесна със знания в компанията от приятели. Разговаряш с тях, може да определяш сценария, забързваш и забавяш темпото, импровизираш. Дори актьорски погледнато да си водещ на куиз е предизвикателство“, уточнява Стефан.

През 2013 година състезанието стъпва и в София. Първият тематичен куиз там се реализира преди 4 години на тема „Приятели“. За един ден цялото заведение е резервирано. В тези времена се прави и първият quiz battle между отбори от Пловдив и столицата, а в последствие всяка година се организира и национален куиз шампионат между отборите от Пловдив, София и Русе. А през 2019-а се включват отбори от 6 града.

Към момента с куиз събитията се занимава главно Стефан и Георги. За 10 години в Пловдив Quiz night e преминала през над 20 заведения. Много важен акцент е, че през годините в различните заведения се заформят общества, приятелства, дори пламва любов, която прераства в брак.

Но може би най-ценното е, че за това десетилетие са реализирани над 50 благотворителни куиза за разнообразни каузи. Това показва, че подобно събитие е перфектно не само за забавление, не само да разработи делничните дни на заведенията, но има и социален отпечатък, обединяващ хората около благотворителността, състрадателността и задружността. Не случайно мотото на Quiz night show вече 10 години е едно и също: „Знанието и забавлението заедно!“

За автора

Вашият коментар