Под прикритие в глобалното село

collusion-graph
Няма съмнение, че в последните години светът се превърна в едно голямо село. Станахме си близки, благодарение на нещото, наречено интернет. Мнозина дори не подозират, колко разгадани тайни могат да имат хората, толкова, че да ви заболи.   Истината е, че почти всеки, който има желание, би могъл да проследи вашите действия в мрежата. Едно от малките изключения от това правило до момента беше принадлежността на потребителя към небезизвестните TOR-мрежи, които предлагат анонимно сърфиране.
Ето, че нормалната потребност на милиони хора по света за някаква лична свобода и неприкосновеност, изкристализира в „Collusion”. Това е новото допълнение към браузъра Chrome на Google. Чрез него вие сте в състояние да проверявате всички крайни точки, до които достига вашата информация, след като някой сайт уютно ви е “поднесъл” бисквитка със сутрешното кафе, например.   Програмата си „стои” тихо и кротко в toolbar-а на Chrome като генерира графика на сайтовете, към които се подава информацията от „кукитата” и то в реално време.
Без дори да подозирате за няколко минутно сърфиране можете неволно да предизвикате създаване на мрежа с десетки разклонения, водещи към сайтове, за чието съществуване не сте подозирали.   Трябва да се отбележи, че главните „виновници” това полезно приложение да стане факт, са разработчиците от disconnect.me. Нещо повече – достъпът до приложението е напълно безплатно от Chrome Web Store.

mediacafe.bg
– Димо Димчев

За автора