Престижна награда за фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”

balabanovs house
Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” спечели наградата „Музикален проект“ на 2011 година в класацията „Музикант на годината“ на Българското Национално Радио.   Форумът, който е създаден през 2010 г. от известната българска флейтистка Мила Павлова, още след второто си издание е удостоен с едно от най-престижните отличия в сферата на изкуството – наградата на публиката. Това не е първият комплимент за фестивала, след като преди 2 години европейският ТВ-канал EuroNews засне филм за Пловдив, в който фестивалът е представен и отличен като едно от най-значимите културни събития в града.

Това признание не е случайно, тъй като безспорно събитието успява да поддържа духа на голямото изкуство, да следи най-актуалните събития в международния музикален живот и да ги прави достояние на българския слушател. И не на последно място да дава шанс на подрастващи талантливи музиканти.   Тази инициатива стана факт благодарение на  помощта на Фондация „Америка за България”, Министерство на културата, Община Пловдив и др.   Фестивалът има и друга съществена роля за престижа на страната. Посредством „Дни на музиката в Балабановата къща” интересът на българските и чуждестранни туристи към уникалните исторически паметници и магнетичната духовна аура на Стария град нараства постоянно.
За пролетното и есенното  издание на „Дни на музиката в Балабановата къща“ тази година ще има изобилие от знаменитости. Сред участниците са имената на  световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов, пианистите Людмил Ангелов, Божидар Ноев (Австрия), френският флейтист Патрик Галоа, изтъкнатите цигулари Ангел Станков, Мирослав Христов (САЩ), джазменът Любо Денев, сопраното Сюзан Браунфийлд (САЩ), тромпетистът Венци Благоев, бигбендът на БНР с диригент Антони Дончев, ансамбъл Wesleyan Brass от Илинойс, САЩ и мн.мн. др.
Съпътстващата програма на фестивала започва на 31 май с откриването на изложба „Музика“, специално създадена от Национална Художествена Академия, София за „Дни на музиката в Балабановата къща“. Тя продължава с провеждането на майсторски класове и уъркшоп на изтъкнати участници във фестивала.

mediacafe.bg
– Димо Димчев

За автора