Българи сред най-добрите дебатьори в света

На провелото се през изминалата седмица Световно състезание по дебати – Doxbridge Worlds, организирано от едни от най-престижните английски университети в Кеймбридж, Оксфорд и Дърам, взеха участие шестима млади дебатьори, представляващи Асоциация дебати България и българското дебатьорско общество. Два отбора – Sofia A (с участници Елия Панчова и Жанин Aл-Шаргаби) и ACS A (с участници Алек Селвелиев и Мария Мачева) се наредиха сред топ 30 най-добри отбори в света и достигнаха осминафиналите на първенството. 

Алек Селвелиев е на първо място в индивидуалната ученическа категория на първенството, а  съотборничката му Мария Мачева заема третото място. Достойно се представиха и студентките  Жанин Ал-Шаргаби и Елия Панчова, които отборно станаха втори в класацията за участници с английски като чужд език и заемат пето и седмо индивидуално място в същата категория. Това е най-голямото постижение на български дебатьори до момента.

Събитието се проведе онлайн в Zoom и Discord и събра общо 500 участници в 250 отбора, както и над 100 съдии, сред които и едни от най-добрите дебатьори в света.

Дебатите са образователна игра, в която две страни (правителство и опозиция) излагат своите тези за решение на зададен проблем и ги защитават. Форматът на състезанието е Британски парламентарен дебат. Това означава, че във всеки кръг участие взимат 4 отбора, които разгръщат дадена тема в две надграждащи се линии – на две правителства и две опозиции. Темите се избират предварително от главните съдии на състезанието и се съобщават на участниците 15 минути преди началото на всеки кръг, в които те трябва да подготвят своите аргументи, които след това да защитят.

За автора

Вашият коментар