Ботевизмът се завърна в Калофер, стотици жълто-черни почетоха истински своя Патрон

Празник на духа и светлината. Това представляваше днес родното място на безсмъртния Христо Ботев. Стотици ботевисти от Пловдив се включиха в честванията за 175-годишнината от рождението на поета и революционер в Калофер, а пролетното време и яркото слънце на Богоявление допринесоха за доброто настроение и широките усмивки.

Организираната от „Фондация Жълто и Черно“ екскурзия, към която се присъединиха Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“, Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, както и представителите на Студентския съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“, се превърна в знаково събитие, а участниците в нея предизвикаха истински фурор и приковаха вниманието на калоферци и гости на града с перфектната си подготовка.

Множеството знамена, хоругви и транспаранти, с които пловдивчани заляха централния площад в подбалканското градче, със сигурност ще бъдат запомнени. А още по-специален спомен от Калофер ще запазят гимназистите, които имаха възможността да посетят Даскал Ботевото училище и експозицията в Националния музей „Христо Ботев“, където екскурзоводи на институцията им разказаха любопитни истории от миналото на града и живота на революционера.

Празникът продължи с поднасянето на венци и цветя пред паметника на Иванка Ботева, където множеството се смеси с организираните привърженици на „Ботев“ Пловдив, за да се стигне и до кулминацията, в която всички заедно изкачиха 180-те стъпала към върха, за да се преклонят пред великия българин.

Шествието към паметника на Христо Ботев си струваше да се види. Множеството трибагреници, жълтите и черни знамена на Фондацията, хоругвите на Хуманитарната гимназия, красивото везано знаме с Ботевия лик  на Гимназията по дървообработване, чудесните венци и цветя на Пловдивския университет наистина създадоха усещане за тържественост и Пловдив може само да се гордее, че Ботев беше почетен подобаващо.

На връщане от Калофер автобусите с пловдивчани спряха и в подстъпите на „Футболен комплекс Ботев 1912“ в Коматево, където бяха положени венци и пред най-знаковото за всички ботевисти място – Клубния паметник.

Именно пред него д-р Видин Сукарев, историк от регионалния музей в Пловдив и заместник-председател на „Фондация Жълто и Черно“, произнесе кратка, но паметна реч, в която припомни както историята по създаването на Паметника, така и връзката на всички присъстващи институции с футболния клуб.

Момчетата и момичетата с интерес научиха, че скулптурата на Васил Вичев е първият изграден след Освобождението български паметник в Пловдив, както и че същият е на практика ДНК-то на жълто-черния клуб, тъй като именно клубните членове и симпатизанти са били в основата на неговото изграждане.

Пред същия десетилетия наред са се чествали всички важни за жълто-черната общност събития, а с днешното си присъствие там ботевистите успяха да възродят и тази забравена традиция.

6 януари 2023 година ще бъде запомнен, защото беше положено ново начало именно от „жълто-черната“ общност, желаеща Ботевите дни отново да се превърнат в най-важните и тържествени дни за всички, обичащи Ботев.

Снимки: Боян Ботев и 4К Студио

За автора

Вашият коментар