Фондация и две елитни гимназии почитат Христо Ботев в Калофер и Пловдив

Тържественото честване на 175 години от рождението на Христо Ботев в Калофер и тази година ще се състои при солидно присъствие на родолюбиви пловдивчани.

Към организираната от „Фондация Жълто и Черно“ екскурзия до подбалканското градче ще се присъединят над сто ученици, учители и директори на две от елитните пловдивски гимназии – Гимназията с хуманитарен профил „Св.св. Кирил и Методий“ и Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“.

Освен тях, почит към великия поет и революционер ще отдадат студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, както и организираните привърженици на футболен клуб „Ботев“ Пловдив.

Преди началото на официалната церемония по честване 175-годишнината на Христо Ботев, която започва на 6 януари в 11.30 часа, възпитаниците на двете гимназии, както и техните преподаватели и директори, ще имат възможността да разгледат Даскал Ботевото училище, както и експозицията в НМ „Христо Ботев“, като за целта от „Фондация Жълто и Черно“ са осигурили възможност за беседи с музейните специалисти, които да разкажат повече за историята на легендарното училище, както и за живота на безсмъртния Ботев.

Няколко часа по-късно, в 14.30 часа, автобусите с пловдивчани ще пристигнат на базата на футболен клуб „Ботев“ в квартал „Коматево“, където ще бъдат положени венци и цветя и пред паметника на патрона на най-стария футболен клуб в България.

Припомняме, че знаковата за всички ботевисти скулптура на Васил Вичев е създадена с усилията и средствата на някогашните клубни дейци и членове, като същата е и първият български паметник, изграден след Освобождението в Пловдив.

За „Фондация Жълто и Черно“:

Фондацията има за цел да работи за издигане авторитета на футболен клуб „Ботев“ Пловдив, опирайки се на неговите история, традиции и ценности, развивайки същите напред във времето. Основен акцент в дейността на Фондацията е културната, просветна и благотворителна дейност.

Учредители на „Фондация Жълто и Черно“ са  доц. д-р Надя Чернева – заместник-ректор на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, племенница на Динко Дерменджиев – Чико, Мирослава Кацарова – джаз певица, внучка на Никола Щерев – Старика, Силвия Минкова – маркетинг специалист в сферата на спорта, Димитър Минев – директор на Народна библиотека „Иван Вазов”, главен асистент д-р Видин Сукарев – ръководител на научна група в Регионален исторически музей – Пловдив, Валери Станков – журналист, радио водещ, Минко Михайлов – основател на фотографска школа в град Пловдив, носител на национална награда за фотография, Никола Солаков – внук на Никола Щерев – Старика, Ангел Джорапов – IT-специалист, уеб дизайнер, Константин Ганев – бизнесмен, Васил Киризиев – Управител на 4K STUDIO,  Стефан Попов – Главен редактор на MediaCafe.BG.

За автора

Вашият коментар