100 години от геноцида на Арменците

Според арменците геноцидът е отнел живота на над 1,5 милиона души

Денят 24 април бе обявен за европейски Ден в памет на жертвите на геноцида на арменците в Османската империя. От края на 19-ти век, до 1923-та година, с предварителен план и методична подготовка, 1 млн. арменци биват избити в Османската империя с едничката цел да бъде заличен от земята техния народ. 

Арменският геноцид, наричан още арменски холокост, е извършен от Османската империя по време на Първата световна война и малко след това над арменското население. Арменският геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г. Репресиите срещу арменското население започват няколко години преди това, в края на ХІХ в. Жертвите през този период са около 300 000 души.

Столичната и пловдивската арменска общност организират поредица от събития по повод 100-годишнината от Геноцида над арменския народ от 18 до 24 април. Днес е последното от тях – автомобилно шествие ще поеме по столичните улици до Арменския гробищен парк (кв. Орландовци). В 19.15 ч. ще започне програмата пред Паметника на жертвите от Геноцида над арменския народ.

В Пловдив траурното шествие започва в 19:00 часа от началото на Главната (до Пешеходния мост). От 16.00 часа ще се състои литургия в памет на жертвите в арменската църква „Сурп Кеворк“ в Пловдив.

Пловдивската община е една от малкото, която признава геноцида на арменския народ. През 2012-та година пък под натиск Община Ямбол се отказа от решението си за признаване и отменя резолюцията си от 2010-та година. Очаква се днес решението на българското правителство – признава ли България геноцида на арменския народ или не.

За автора

Вашият коментар