100 години от националната катастрофа Ньой (СНИМКИ)

На 27 ноември 1919 година България е принудена да подпише договор, който неслучайно не само българите, но и тогавашните западни политици и западна общественост наричат „диктат”
 
В историята на България става известен като Ньойският диктат.
 
Според този диктат България е принудена да загуби чисто български етнически територии – Македония, Южна Добруджа, Западна Тракия, за да стане наказанието още по-грубо към България, от България са отнети и така наречените „Западни покрайнини”. Отнети са от тогавашното царство на сърби, хървати и словенци. Това са Струмица, Цариброд, Босилеград и шест села в Кулско.
 
Идеята на тогавашните „миротворци” е да наложат  такава система от мирни договори, с която не само да унижат победените, но и да ги направят безсилни в следващите десетилетия да защитават своите интереси. Така е орязана Германия, Унгария и България е орязана.След тази злополучна дата – 27 ноември 1919 г., българите в тогавашна Югославия, в Кралство Гърция и в Румъния бяха подложени на геноцид. Беше забранено да се наричаш българин в Македония, в Тракия и в Добруджа. Българският език беше преследван, българските учители и свещеници бяха разстрелвани, пращани в изгнание по островите или принудени да бягат в България. И днес ние не може да си затваряме очите пред това, което продължава да се случва в териториите, населени с българско население, което все още не е получило нормални граждански права.
 
 
Тази дата, 27 ноември, не би трябвало да бъде повод за някакъв реваншизъм или за някакви сълзливи чувства. Няма място за излишни емоции. Тази дата трябва да ни подсеща, че подобно на други европейски народи – подобно на германците, подобно на унгарците и ние българите трябва да имаме национална политика. И така, както Германия прибра всички свои сънародници от територията на бивша Югославия, на Румъния, на Трансилвания и на бившия Съветски съюз, давайки им гражданство и възможност да живеят в своята свободна държава, както това направиха унгарците и го правят и до ден-днешен, трябва да го правим и ние. Защото България не е само жълтите павета на София, не е само черноморските и зимните курорти – България е там, където живее дори един българин, който се нарича такъв и с гордост в сърцето си носи българското име.
 
Въпреки всички опити този проблем да бъде неглижиран, вече 29 години ВМРО, заедно с будни български младежи и патриоти отбелязват тази дата. И тази година ние ще се обявим против забравата, наложена изкуствено върху българската памет, българската история и българската съдба – нещастна, за съжаление, на онези българи, които по силата на този Ньойски договор останаха извън пределите на свободна България. 
 
 
Още по темата:
 

Вашият коментар