100 години от превземането на Одринската крепост

По повод 100 години от превземането на Одринската крепост – най–голямата военна победа в новата ни история, Регионален исторически музей – Пловдив обявява 26.03.2013 г. за ден на безплатен достъп в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14. Посетителите ще имат възможност да видят оригинални свидетелства – реликви от Балканската война.
Някои от тях са униформата на Иван Роснев – доброволец в Македоно-одринското опълчение, униформата на капитан Никола Андреев – загинал геройски в боевете през 1912 г., оръжия на българската и турската армия, колекции от картички, фотографии и др. За първи път ще бъдат показани военни карти на Одринската позиция, съхранявани във фонда на музея.
За 16:00 ч. е организирана дискусия на тема: „Превземането на Одринската крепост – 100 години по-късно”. Ще бъдат прожектирани документални филми, ще бъдат показани част от видео и фото материалите, заснети при осъществяването на експедицията „По бойния път на Девети пехотен пловдивски полк през Балканската война”.
Проучването беше извършено от екип на музея, който осъществи пътуване през Родопите, Северна Гърция и европейската част на Турция, за да направи видео и фото заснемане на места, където Девети пехотен пловдивски полк е водил паметни битки по време на Балканската война.
Бяха заснети и селища, в които е имало българско население, оказвало значимо влияние върху демографския облик, стопанския и културен живот до войната.
 
На снимката: Офицерска сабя с кания, използвана по време на Балканската война. От фондовете на Регионален исторически музей – Пловдив

Музеен център за съвременна история се включва в честванията с безплатно посещение, непоказани реликви, тематична дискусия и документални прожекции за най-голямата военна победа на Българската армия/.

 

За автора

Вашият коментар