105 години Независимост?

На 22 септември 1908 година в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ е провъзгласена Независимостта на България с Манифест към българския народ.

Това е много значим момент за  държавата – суверенна България вече може да сключва легитимни договори с други държави; отхвърлен е режимът на капитулациите, и така рязко се увеличават приходите на страната от мита, данъци и такси.

Българската Независимост е дело на добре разчетени политически обстоятелства и ловка дипломатическа игра.

Съгласно решенията на Берлинския конгрес през 1908 година изтича 30-годишният срок на окупацията на Босна и Херцеговина от страна на Австро-Унгария. Виена естествено няма никакво намерение да връща областта на Турция. И българското правителство започва да сондира с австро-унгарското възможността да обяви независимостта на България. Което, като формално нарушение на Берлинския договор, да даде пък правото на Виена да обяви анексията на Босна и Херцеговина.

На 20 септември Босна и Херцеговина са анексирани , а два дни по-късно в църквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Дълго може да се разсъждава дали в тези 105 години България е продължавала да бъде независима държава или доброволно се е подчинявала на нечие управление. Трудно е дори да преценим дали и в сегашния момент тя е независима. Мнозина биха отрекли това, а други биха защитавали ревностно българските идеали.

Независимостта обаче ни позволява да бъдем себе си – сами да избираме начина по който ще се формираме, обединяваме, развиваме. За това е необходимо да помним историята си, и ако не я почитаме, то поне да не я оскверняваме.

Поредната „арт“ инсталация появила се изненадващо в Нощта на музеите и галериите в Пловдив, превърна паметника на Альоша в бунтовник с червен плащ. Очевидно дълго замисляната „инсталация“, изискваща огромен плат и алпинистки умения, е дело на хора, които или не им пука какво реално символизира монументът, или не са наясно с това.

Независимостта ни дава свободата сами да избираме пътя си, но е хубаво да помним и този, през който вече сме минали!

Вашият коментар