136 години свобода за Пловдив

По време на Руско-Турската война (1877-1878г.) османското командване се опитва да забави руското настъпление към Одрин с битката при Пловдив.

Отрядът на генерал Криденер, състоящ се от 18 батальона, 12 оръдия и 2,5 ескадрона, пренощyвал на 14-и срещу 15-и януари в село Цалапица.

Още вечерта на 14-и януари генерал Дандевил, командир на 3-та пехотна гвардейска дивизия, изпратил другарска бригада при началството на генерал-майор Красов да разузнае заета ли е северната част на Пловдив от турците. Няколко доброволци, в това число и българинът Георги Цариградски, се промъкнали в северната част на града – кв. Каршияка.

Към 2 часа след полунощ турците се оттеглили на десния бряг на река Марица и запалили моста. Заповедта да отбрана на Пловдив не била приведена в изпълнение. Пред опасността да бъдат обхванати от всички страни от настъпващи руски колони, още сутринта на 15 януари частите на Сафет паша започнали да се изтеглят към Станимака (Асеновград), като оставили силни караули и постове по тепетата към града. Вечерта на 15-ти януари ескадрон под командването на капитан Александър Петрович Бураго,след като превел през река Марица 1500 пехотинци, получил нова заповед – да проникне в Пловдив и да завземе южната му част. След нощ изпълнена с надбягване и сражения с врага, на 16-и януари Пловдив осъмнал свободен.

Днес от 11 часа пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина (зад Централния младоженски дом) ще се състои официалното честване на тази бележита дата.

Очаквайте репортаж от събитието.

Вашият коментар