137 години свободен Пловдив

На 16 Януари се навършват 137 години от освобождението на Пловдив от пет вековното турско робство. През 1878 година генерал Гурко и неговият отряд влизат тържествено в града на седемте хълма, с което се слага край на борбата с Османската империя.

С поклонение пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина /До Дома на Младоженците/ от 11.00 часа ще бъде отбелязана 137-мата годишнина от Освобождението на Пловдив от османско иго.

Слово за историческите събития ще произнесе Петър Ненков  – полковник от запаса, военен историк, зам.-председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). В ритуала, организиран от общината, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон, Военен духов оркестър, венценосци и рота от Комитет „Родолюбие“.

Кой е Капитан Бураго?

Капитан Александър Петрович Бураго е възпитаник на Николаевското военно училище в Санкт Петербург. По време на Руско-турската освободителна война той командва ескадрон, който е част от армията на генерал Криденер.

В късния следобед на 15 януари 1878 г. руските части достигат Пловдив, а отрядът на Бураго е изпратен да разузнае как може да се влезе в града. Находчивият и смел млад руски офицер създава впечатлението у турските войски, че е пристигнала едва ли не цялата армия на генерал Гурко. В настъпилата паника превземането на Пловдив става бързо и лесно, а градът е спасен от унищожение.

Благодарение на щурма на капитан Бураго победата е извоювана с минимални загуби – 29 убити и 198 ранени. На следващия ден армията на генерал Гурко тържествено влиза в Пловдив. Така на 16 януари 1878 г. започва новата летопис и новото начало в развитието на Пловдив.

За автора

Вашият коментар