9 октомври 1934 – „смърт на тиранина!”

На днешния ден преди 83 години едно име остана завинаги в спомените на изстрадалия и поробен български народ в Македония. Един човек изпълни една присъда, за да получи възмездие за хилядите злини, репресии и терор, на което са били подлагани българите македонци, за да бъдат асимилирани от агресивната сръбска политика. 

Величко Димитров Керин или по-известен като Владо Черноземски изпълнява смъртната присъда на югославския крал Александър I Караджорджевич. 

9-ти октомври 1934. Франция, Марсилия. Югославският крал пристига на официално посещение в града. Тържествен парад, над 1500 полицаи охраняват краля, а също и цивилни такива, пръснати сред публиката. Автомобилът , в който се вози Караджорджевич, е охраняван от конна ескадрила. При цялата тази организация хърватите, които са били част от бойната група, не са достатъчно психически подготвени и се разколебават. Именно Владо Черноземски се заема с изпълнението на присъдата, издадена от ВМРО и неговия вожд – Иван Михайлов. 

Владо Черноземски е привидно един от многото ентусиасти в тълпата. Около 16:20 часа колата на Александър I Караджорджевич минава пред него. Владо Черноземски изскача смело от тълпата, прикривайки намеренията си под вик „Да живее краля!”. В следващия момент вади револвера си и смъртоносно прострелва тиранина. Ранява и няколко от охраняващите го полицаи. Ранен е и френския министър на външните работи Луи Барту. Настъпва тотален хаос, полицията и публиката са в абсолютен шок от случилото се и не знаят какво се случва. Владо Черноземски е повален и ритан на земята не само от полицаите, а и от тълпата. Арестуван е и разпитван с жестоки рани в полицейския участък. Не казва нито дума. Умира същата вечер.

Погребват го бързо, без излишен шум, само с двама детективи. Никой не знае къде. Французите са се страхували да не би гробът да се превърне в място за поклонение на признателни българи. Разпознават го по татуировка на ВМРО – череп с кръстосани кости под него. На следващия ден медиите гърмят. Наричат го терорист номер 1 в Европа. 

Така Владо Черноземски извършва един от най-мащабните актове на ВМРО. Изпълнява смъртната присъда над тиранин, доказал се българомразец още през 1912 година и известната случка, когато в Скопие удря шамар на малко момиченце, което на въпроса му „Па шта си ти?” отговаря „Бугарка!” По този повод е написано и Вазовото стихотворение „Па шта си ти?”. 

Името на Черноземски остава като едно от имената на най-светлите и безкористни революционери, сдали себе си за свободата на Македония. Днес ежегодно се извършват чествания на смъртта му, поднасят се венци в родния му град Велинград, където има и паметна плоча.

За автора

Вашият коментар