Бягство, маскировка и смърт – екзекуцията на Мусолини

На 28 април 1945 година Бенито Мусолини – Дучето (вождът), и любовницата му Клара Петачи, са заснети от италиански папараци в момент, когато се опитват да избягат в Швейцария.

Мусолини управлява Италия като диктатор от 1922 до 1943 г. Със сила, държавен терор и пропаганда той създава фашистката държава. Благодарение на абсолютния контрол върху медиите и сплашването на политическите си противници, той разрушава съществуващото демократично държавно управление. Във Втората световна война Италия на Мусолини влиза на страната на Нацистка Германия и това прави държавата мишена за нападения на Съюзниците, и става причина за поражението му, и за неговата смърт.

61-годишният детрониран диктатор на Италия решава, че не иска да попада в ръцете нито на англичаните, нито на американците и търси спасение в някоя неутрална страна.

Той и любовницата му успели да стигнат до швейцарската граница, но там разбрали, че пазачите са преминали на страната на партизаните. Знаейки, че няма да бъде оставен да премине свободно, Мусолини се предрешил с палто и каска, като се надявал да успее да се промъкне в Австрия с някои германски войници. Дегизировката му обаче не успяла да заблуди граничарите, които ги простреляли в телата. Оттам труповете им били откарани в Милано, където са провесени публично с главите надолу, за да послужат за пример и назидание на масите.

За автора

Вашият коментар