Бъдещето се крие в настоящето

Ако тръгнем да изброяваме абсолютно всички революционни изобретения, направили човешкия живот по-лесен и отчасти променили пътя му на развитие, няма да ни стигне нито времето, нито мястото. За това ще се съсредоточим само върху две на пръв поглед по нищо не приличащи си изобретения, но довели човечеството до пагубно унищожени и безпрецедентна информационна зависимост.

Неведнъж сме казвали, че хората, опиянени от желанието да изпълнят мечтите си или да надвият враговете си, изпускат изобретенията си от контрол… Такъв е случаят с атомната бомба и отчасти с World Wide Web.

На днешната дата се отбелязва световния ден срещу ядреното оръжие, като на 6 август е била бомбардирана Хирошима през 1945. На тази дата, също така, преди 22 години Тим Бърнърс-Лий, сътрудник на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) в Женева, поставя началото на уеб пространството.

Едва ли има нужда да уточняваме вредите от атомната бомба – хиляди загинали от бавна и мъчителна смърт, унищожени еко системи и ужас, запечатал се в човешката история.

Злият гении на човешките страсти, мечти и страхове понякога е пагубен именно за нас. И понеже не можем да върнем времето и да поправим грешките си, можем да предотвратим  бъдещите такива.

А колкото и да не ви се вярва опасността от неконтролируемото развитие на уеб пространството е по-голяма отколкото предполагате. Най-лошите холивудски хакерски сценарии в съвремието ни са напълно изпълними.

В днешно време интернет пространството е изпълнено с всевъзможна информация, личните ни данни, банкови сметки и онлайн системи за плащате. При неблагоразумието да подценим сигурността на цялата тази информация, в бъдеще ще имаме сериозни проблеми.

 

 

Вашият коментар