Честваме 108 години от Независмостта на България

На 22 септември 1908 година в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България.

На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

С помощта на Русия пък е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909), Българо-турски протокол (1909) и Руско-български протокол (1909). Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 1877–1878 г., като Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, а ние от своя страна сме задължени да изплатим на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка.

Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България през месец април 1909 г. С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. България става царство и пълноправен участник в международните отношения, княз Фердинанд приема титлата цар на България. Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония (които и до днес не са освободени).

Това е много важен момент в нашата история, защото води до някои важни промени –  България вече може да сключва легитимни договори с други държави; отхвърлен е режимът на капитулациите,и така рязко се увеличават приходите на страната от мита, данъци и такси.

Денят на независимостта се чества като официален празник на Република България вече повече от 15 години. Въпреки това  празникът не среща нужния отклик, тъй като за повечето хора е просто неработен ден. Малцина осъзнават неговия смисъл и му дават онази висока оценка, която заслужава.

Дълго може да се разсъждава дали в тези 108 години България е продължавала да бъде независима или се е подчинявала на нечие управление. Трудно е да преценим дали и в сегашния момент тя е такава.

Едно е сигурно – в този ден българският трикольор трябва да се развява от всяко училище, казарма, държавна институция и най-важното – от всеки български дом, защото независимостта се чества като най-важно историческо събитие от всички народи по света.

Повече за 22-ри септември и манифеста към българския народ може да видите ТУК

Вашият коментар