Четири години от пламването на Пламен Горанов

На днешния ден през 2013г. почина Пламен Горанов, който се самозапали дакото претистираше пред сградата на варненската община.

Точно преди две години, в 7,24 утринта на 20 февруари, пред сградата на община Варна се появява млад мъж, който държи плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17,00 ч на 20.2.2013 г.". През рамо е преметнал червена туба. Пламен Горанов се изкачва по стълбите, сваля раницата си и се залива с течността от тубата. Двама общински полицаи се приближават към младия мъж, за да разберат какво прави.

Той обаче прави две крачки назад и извиква "Не се доближавай, ще се запаля!". В дясната си ръка държи запалка. Полицаят пристъпва напред и посяга към тубата.

В този момент Пламен пламва. Полицаят започнва да го гаси с ръце, а колегата му търси вътре пожарогасител. Неизвестен шофьор спира, вади от колата пожарогасител и започва да гаси огъня.

Пламен е загасен около 7,30 ч. Изгарянията обаче са фатални. "Киро, Киро… сега трябваше да съм на почивка в Анталия…”, са последните му думи пред общината. По-късно в линейката той изрича: „Не исках да се убивам…”

Получил 80% изгаряния, Пламен издъхва навръх националния празник 3 март. Три часа след самозапалването му правителството на Бойко Борисов подава оставка. Три дни след смъртта му от общината си отива и Кирил Йорданов.

Пламен Горанов е вторият самозапалил се по време на избухналите протести през 2013 г.. На 18 февруари 2013 г. 26-годишният Траян Маречков първи се самозапалва на една от главните улици във Велико Търново оставяйки предсмъртно писмо с думите „Давам живота си за народа, семейството и България с надеждата, че политиката и правителството ще подобрят стандарта на народа“.След Пламен Горанов, на 26 февруари 2013 г. в Раднево се самозапалва 53-годишният Венцислав Василев, а на 13 март 51-годишен мъж се запалва пред президентството.

4 години по-късно…. какво ново?

За автора

Вашият коментар