Днес се навършват 168 години от рождението на великия Христо Ботев

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…"

Днес, 6-ти януари 2016-та година, се навършват 168 години от рождението на великия български революционер, поет и публицист Христо Ботев. Днес, цяла България се прекланя и поднася цветя първо пред майката на поета Иванка Ботев, а после и пред самия Ботев. Днес всички ние сме длъжни да разкажем на най-малките защо този ден е толкова важен за страната ни и за родната ни памет. 

На 6 януари 1848 година е роден българинът, чието име предизвиква у нас чувство на гордост и признателност. Едно име, което пазим в сърцата си и едва ли някога ще забравим. Трудно е да се пише за човек като Христо Ботев, без да се вложи емоция, тъй като личността му наистина е способна да докосне всекиго. Един българин, отишъл си от този свят само на 28 години, но оставил изключително много на идните поколения.

По традиция с огромен венец се обгръща величествения паметник на Ботев в родния му град Калофер. Това ще бъда направено от калоферци и гости на града от 11:00 часа. 

В Пловдив 168-мата година от рождението на Христо Ботев ще бъде отбелязана от 13.00 часа пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина.

Хаджи Димитър

Жив е той, жив е! Там на Балкана,
потънал в кърви лежи и пъшка
юнак с дълбока на гърди рана,
юнак във младост и в сила мъжка.

На една страна захвърлил пушка,
на друга сабля на две строшена;
очи темнеят, глава се люшка,
уста проклинат цяла вселена!

Лежи юнакът, а на небето
слънцето спряно сърдито пече;
жътварка пее нейде в полето,
и кръвта още по–силно тече!
….
/Христо Ботев/

Вашият коментар