Емблематичните личности на Пловдив през вековете (СНИМКИ)

„Марица“ показва емблематичните личности на Пловдив

В традицията на ежегодните инициативи на Издателска къща „Марица“ тази година влиза изложба с някои от най-емблематичните личности на Пловдив, изградили облика на града през вековете и направили го такъв, какъвто го познаваме днес – мъдър, разнолик и наситен със светове.

В дните от 23 октомври до 21 ноември можете да разгледате изложбата на специални пана на входа на Цар Симеоновата градина до паметника на Гюро Михайлов. Десетина табла показват и разказват за някои от най-важните имена, неизменна част от историята на Пловдив, които днес, за жалост, много хора познават единствено като имена на улици. Сред тях ще срещнете фотографии и подробности за живота и делото на хора като Димитър Кудоглу, Божидар Здравков, Йосиф Шнитер, Магърдич Томасян, Павел Калпакчиев, Люсиен Шевалас, Найден Геров, Христо Данов и много други. Историческата информация за важните личности е предоставена от известния пловдивски историк Владимир Балчев. 

Пловдив е такъв, какъвто го създадоха неговите граждани. Техните дела трябва да преразказваме на онези, които утре ще имат честта да живеят в този град, да отглеждат децата си тук, да правят бизнес, да управляват. 

Първият критерий, който отпадна при подбора на личностите, беше да са родени в Пловдив. Така би трябвало да махнем наследниците на много копрвищенски, македонски и беломорски родове, които идват тук по волята на съдбата, но стават част от историята на града. – сподели главният редактор на вестник „Марица“ – Руси Чернев при официалното откриване на изложбата, на което присъства и зам. кметът по културата – Александър Държиков.

КЦМ 2000 АД и АГ "Селена" са едни от основните спонсори на инициативата!

Повече за Гюро Михалов и редно ли е Общината да премахне паметника от Центъра на Пловдив вижте ТУК

За автора

Вашият коментар