Филм за Ленинградската обсада през Втората световна война

Синемафония в кино РАЗЛИЧНИЯТ КОМСОМОЛ събра над 140 ученика от Музикалното училище

Безплатната обедна прожекция на „Синемафония“ в кино „Различният Комсомол“ /Стара Загора/ на 29 януари събра над 130 ученика 9 – 12 клас от Музикалното училище и два класа от гимназия „максим Горки“. Прожекцията се осъществи по проект Младежка Кино-Зона на Сдружение за съвременно изкуство и  култура – Различният поглед, финансиран от програма Младежта в действие.

Училището бе поканено за филма по повод 70 години от падането на Ленинградската обсада през Втората Световна Война. „Синемафония“ филм-колаж от архивни кадри от Русия през първата половина на миналия век, монтирани на фона на Ленинградска симфония от Дмитрий Шостакович. Самата симфония е написана по време на обсада на Ленинград, днешен Санкт Петербург, и изпълнена за пръв път във филхармоничната зала на града при изключително екстремни обстоятелства.
sinemafonia 042 large
По това време, март месец 1942 г. градът е бил вече една година под обсада, без водоснабдяване, отопление, без хранителни запаси и изключително голяма смъртност. Повече от половината музиканти от филхармонията са били мъртви, болни или евакуирани, поради което за премиерата са повикани музиканти от военни оркестри от цялата страна. Въпреки трудностите, симфонията е изпълнена при препълнена зала и излъчвана по високоговорителите по улиците на целия град. Този факт стъписал немски части наоколо, защото те вярвали, че Ленинград е отдавна мъртъв.
В симфонията се преплитат темата за вражеското настъпление в Европа, темата за величието и страданието на Русия и трагичния, но победоносен края на обсадата и героизма на руския народ.
 
Синемафония ще бъде излъчена и във вечерна прожекция същия ден от 20:00 ч. като интересната история за нейното създаване можете да чуете на място в залата преди прожекцията, разказана от член на Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед. Снимки от събитието както и още за програмата на кино РАЗЛИЧНИЯТ КОМСОМОЛ можете да намерите на www.razlichniatpogled.org.
sinemafonia 051
 
 

За автора

Вашият коментар