Илинденско-Преображенското въстание. Успехът на неуспеха

Днес освен Илинден, българите отбелязват връхната точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи – Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.

По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден. Но независимо, че не е точната историческа дата, денят на свети Илия е повод да сведем глава пред героизма на въстаниците.

Илинденско-Преобразженскотовъстание е най-значителната проява в освободителната борба, ръководена от Вътрешната македоно–одринска революционна организаця (ВМОРО). Населението в Македония и Одринска Тракия  прави решителен опит да отхвърлят чуждото иго и да разчистат пътя на прогреса и демократичното развитие, пътя на свободното национално самоопределяне.

Въоръжените сблъсквания продължават повече от три месеца. Съгласно източници, през това време стават 239 сражения, в които участват 26 400 въстаници, срещу около 350 000 редовна турска войска и башибозуци. Най-голям е броят на сраженията в Битолския революционен окръг – 150, в Одринския – 36 и в останалите 4 окръга – 38. Избити, изклани и изгорени живи са около 5 000 души, а около 15 000 са хвърлени в затворите. Десетки хиляди са принудени да напуснат родните си места. Принудени са да избягат в България.. Опожарени са 201 села. Без домове остават 7 083 души.

Въстанието завършва с неуспех, но то намира широк отзвук сред световната прогресивна общественост, както и в  цяла България. Всички слоеве на българския народ са дълбоко развълнувани и се отнасят с голямо съчувствие към жертвите на султанския деспотизъм. Въстанието разкрива слабостите на Османската империя и недъзите на обществено-икономическия живот. То дава тласък за развитие на младотурското движение и за раздвижване на другите опозиционни сили. Това въстание е подготовка за решителната битка на народите от Балканския полуостров срещу вековния поробител – Османската Империя по време на Балканската война през 1912-13 г.

По материали на Д-р Богомил Великов Колев за в. "Бългалия" и други източници

 

 

Вашият коментар