Юрий Гагарин: „Потегляме!“

През 2014-та, младите са толкова са свикнали с галактическите туристи от киното и фантастични филми, че истинската история вече им се струва твърде скромна и незначителна.  Може би пък тук се крие и чарът на първата история за полет, първият човек летял в космоса .

Накратко: на 12 април 1961 от космодрума Байконур е изстрелян "Восток-1", а този полет се превръща в историческо събитие. В първите секунди на старта Юрий Гагарин произнася легендарната реплика „Потегляме!”. След 108-минутната обиколка космонафт N1 взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е извършено успешно близо до спускаемия апарат, а новината за първия полет мълниеносно обикаля света. Точно в 9 ч и 7 мин московско време, светът ликува – човек лети в Космоса. От 1962 г. датата 12 април се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Днес, 9 март, първият човек, летял в космоса щеше да навърши 80 години. Юрий Гагарин загива на 7ми март 1968 при катастрофа с УТИ МиГ-15 по време на тренировъчен полет. Тогава той е на едва 34 години.

За автора

Вашият коментар