Княз Александър I Батенберг – първият български монарх

На 29 април 1879 г. Александър I Батенберг е провъзгласен за княз на България

Той е първият български монарх след Освобождението. Споменът за него поражда умиление, а фигурата му е представена от историците като достойна за уважение. На 5 април 1857 г. в далечна Верона се ражда човек, който оставя трайна следа в новата ни история. Името му е Александър Йозеф фон Батенберг, но сред българското общество остава по-познат като княз Александър Батенберг, първият владетел на следосвобожденска България.

Въпреки, че няма нищо общо с българите, съдбата му очевидно е предначертала да бъде свързан с тях през почти целия си съзнателен живот. Още като младеж той участва в Руско-турската война, биейки се за свободата на този народ, а няколко години по-късно поема съдбините му в ръцете си, приемайки да стане негов държавен глава. Произхожда от знатен род. Баща му е брат на руската императрица, така че Александър Батенберг е племенник на император Александър II Освободител, а също така е и в близки родствени връзки с английската кралска фамилия.

След Освобождението пред нововъзникналата българска държава застава сериозен проблем – кой да бъде избран за княз? Ясно е, че етнически българин трудно ще се хареса на Великите сили, тъй като по онова време, за да стане даден човек владетел трябва да има благородно потекло. Именно поради тази причина българските политици се обръщат на Запад, в търсене на своя владетел. След няколкомесечни проучвания са издигнати три предложения, едно от които е Александър Батенберг..

Това, което решително накланя везните в негова полза е препоръката на чичо му – цар Александър II Освободител, която е достатъчна за българите, за да се спрат на родения във Верона принц. Това се случва на 17 април 1879 г., а само два месеца по-късно княз Александър Батенберг пристига във Варна, отново стъпвайки на българска земя. През Русе отива в Търново, където на 27-ми юни полага клетва пред Народното събрание.

Още прочетете ТУК.

Вашият коментар