Кой ще спаси наследството на Йемен?

Йемен е в процес на създаване на независим съвет за защита на религиозното наследството на страната. Инициативата бе обявена в края на януари по време на последната сесия на Националната диалогична конференция – серия от дискусии, подкрепени от ООН и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, която има за цел да обедини съперничещите си политически и религиозни групи в Йемен. Предложеният съвет, в който ще се включат експерти, ще бъде финансово и административно независим.

Поради нестабилната икономическа и политическа обстановка в Йемен, музеите в страната често са мишени на иманярски набези. През 2011 година музея Абян е плячкосан, след като градът е завладян от милицията. Престолът на султана е откраднат от музея Мукала през март миналата година, а седем меча и коронни ръкописи са откраднати през октомври от Националния музей на Йемен в Сана. Тронът и ценностите от Националния музей по-късно са възстановени.

Аруа Осман, председател на работната група „права и свободи“ по време на конференцията заяви, че законите срещу контрабандата не са достатъчно силни, за да се защитят антиките в страната. Сегашната глоба за контрабанда е само 28 паунда. Осман също отбеляза, че липсата на осведоменост за значението на културното наследство, в тандем с текущите икономически проблеми на Йемен пораждат ситуации, в които служители на археологически обекти продават антиките, за които би трябвало да се грижат.

За автора

Вашият коментар