Медиакафе представя видео-блог „Истории от изкуството по българските земи“

Знаете ли колко са българските църкви със запазени стенописи от времето на Второто българско царство? В кои български пещери има рисунки и знаци от праисторически хора? Кои са най-богатите останки от Римската империя из България?

На тези и още много интересни въпроси ще се опитаме да ви отговорим във видео-блог поредицата „Истории от изкуството по българските земи“. В рамките на 12 клипа ще се опитаме да ви разкажем за малка част от богатото българско културно-историческо наследство – част от което е много популярно, а друга – неизвестно и забравено. 

Защо за „изкуството“?

Целта ни не е да представим академични лекции по история на българското изкуство – стремим се към това да запалим българска публика от всякакви възрасти към това да пътува, изследва, да се интересува и да любопитства за истинската наша история. Във време, пълно с фалш и измислици както у нашите близки съседи, така и в нашата си България, ни се иска да популяризираме тези истории, които са научно доказани или поне с достатъчно добре аргументирани хипотези. 

Защо са „истории“?

Разделили сме целия период на 12, като се започне от Праисторията и се стигне до Съвремието. Истории – не само, защото са 12, а и защото нямаме претенция да покажем пълната българска „история“. Защото нашите „истории“ са бегъл поглед върху субективно избрани от нас образци на изкуството. Надяваме се те да запалят публика, но със сигурност те не са „учебници“ и алманаси. За по-любопитните ще препоръчаме литература, в която всеки ще може да задълбае повече в тема, която му е любопитна.

Защо по „българските земи“?

Също по емоционални, субективни критерии се спираме на „българските земи“. Това е нашата история, а ние днес сме наследници на всички тези неща, които откриваме по тези земи. Не всички, творили тук са били българи, както и не всички български творби днес се намират на територията на Република България. Затова ще ви разкажем за изкуството по малко абстрактния термин „български земи“ – понякога може да става дума за творби в днешна БЮР Македония, за такива, които се намират в Истанбул или пък за такива, които са открити между днешните Румъния и Унгария. Всичко това ще попадне в нашите разкази, защото има връзка с България днес.

Кога?

12-те епизода ще бъдат публикувани всеки месец в следващата година в YouTube канала на Mediacafe. За повечето от епизодите, екипът на Mediacafe прави специални пътувания до някои от местата, за които разказваме. Автор на текстовете и водещ е Теодор Караколев, студент „Изкуствознание и артмениджмънт“ в Нов български университет, журналист и дългогодишен член на екипа на Mediacafe и изследовател на архитектурата в България от периода на модернизма.

Основен спонсор на сериите „Истории от изкуството по българските земи“ е КЦМ – Пловдив. Благодарим ви!

Още от филмите на Теодор Караколев:

  • "Как Пловдив стана Европейска столица на културата", може да видите ТУК
  • "Пътят на Добрович", вижте ТУК

За автора

Вашият коментар